Για ποιους λόγους θα απορρίπτονται οι ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό

ΕΓΔΙΧ: Πιο ευνοϊκοί οι όροι του Εξωδικαστικού – «Ποντάρουμε» στην αιτιολόγηση των απορρίψεων
3 Μαρτίου, 2023
«Έξυπνη Μεταποίηση»: Παράταση έως 31/3/2023 στη Δράση
3 Μαρτίου, 2023
Δείτε τα όλα

Για ποιους λόγους θα απορρίπτονται οι ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό

03/03/2023

Λίστα με πιθανές αιτιολογήσεις σε περίπτωση απόρριψης των λύσεων που θα προτείνει ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ετοιμάζουν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης (servicers), σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) απέστειλε την περασμένη Τρίτη επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις ζητώντας τους να γνωστοποιήσουν τις πιθανές αιτιολογίες απόρριψης. Η λίστα αναμένεται να αποσταλεί από τους πιστωτές στο υπουργείο Οικονομικών εντός των επόμενων ημερών.

Θυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με 11 αλλαγές στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και την ενίσχυση των ποσοστών αποδοχής των ρυθμίσεων από οφειλέτες και πιστωτές. Μία εξ αυτών ήταν η υποχρέωση και των δύο πλευρών να αναφέρουν τον λόγο για τον οποίο δεν δέχονται τη ρύθμιση που προκύπτει αυτόματα μέσω αλγορίθμου.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού θα προστεθεί drop down λίστα, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πιθανές αιτίες απόρριψης καθώς και κενό πεδίο για να συμπληρώσει ο πιστωτής τη δική του αιτιολόγηση σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται. Το ίδιο θα ισχύει και για τον δανειολήπτη.

Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την ΕΓΔΙΧ, οι πιστωτές υποστήριξαν ότι οι λόγοι που απορρίπτουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της πλατφόρμας είναι συγκεκριμένοι, όπως για παράδειγμα ότι ο οφειλέτης είχε ενταχθεί στο παρελθόν σε διάφορα εργαλεία ρύθμισης χωρίς ωστόσο να τηρήσει καμία συμφωνία.

Άλλοι πιθανοί λόγοι απόρριψης των ρυθμίσεων είναι η μη συμμετοχή των συνεχόμενων προσώπων (συνοφειλετών ή εγγυητών) στη ρύθμιση, η πρόσφατη εξυπηρετούμενη ρύθμιση, η παροχή εγγύησης φορέα που δεν συναίνεσε στη ρύθμιση, η αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης της ρύθμισης κ.ο.κ.

Όπως έχει δηλώσει η νέα Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεόνη Αλαμπάση, “η αιτιολόγηση της απόρριψης από τους πιστωτές και τους οφειλέτες αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, καθότι, ιδίως από την πλευρά των πιστωτών, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν στον συγκεκριμένο οφειλέτη”.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Εξωδικαστικό που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το ΥΠΟΙΚ για το 2022 συνολικά, ο αριθμός των οφειλετών που έχουν ρυθμίσεις τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους πιστωτές ανέρχεται σε 3.631 και οι αρχικές οφειλές που ρυθμίστηκαν αγγίζουν τα 1,18 δισ. ευρώ. 

Όσον αφορά στο ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτήσεων, τον Δεκέμβριο ανήλθε στο 69% για τους χρηματοδοτικούς φορείς, από 24% τον περασμένο Ιούλιο. Το ποσοστό αποδοχής των προτάσεων από τους οφειλέτες κυμαίνεται στο 74% από 38% τον Σεπτέμβριο όπου είχε καταγραφεί το χαμηλότερο ποσοστό.

Πηγή: capital.gr