ΕΓΔΙΧ: Πιο ευνοϊκοί οι όροι του Εξωδικαστικού – «Ποντάρουμε» στην αιτιολόγηση των απορρίψεων

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ποιοι δανειολήπτες θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» τραπεζών και servicers
3 Μαρτίου, 2023
Για ποιους λόγους θα απορρίπτονται οι ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό
3 Μαρτίου, 2023
Δείτε τα όλα

ΕΓΔΙΧ: Πιο ευνοϊκοί οι όροι του Εξωδικαστικού – «Ποντάρουμε» στην αιτιολόγηση των απορρίψεων

03/03/2023

Αποτέλεσμα στοχευμένων παρεμβάσεων και πολύμηνης διαβούλευσης με τους πιστωτές -τράπεζες και servicers- ήταν οι 11 αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό που κατέθεσε με τροπολογία το ΥΠΟΙΚ την περασμένη Τρίτη.

Αυτό δηλώνει η νέα Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεόνη Αλαμπάση, η οποία εκτιμά ότι οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τη θέσπιση ευνοϊκότερων όρων προς όφελος των δανειοληπτών.

“Υπήρξαν στοχευμένες παρεμβάσεις που διευρύνουν τόσο το πεδίο των οφειλών όσο και των οφειλετών που δύνανται να υπαχθούν στον εξωδικαστικό, ενώ παράλληλα θεσπίστηκαν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την αποπληρωμή των οφειλών, ιδίως προς το Δημόσιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι νέες διατάξεις προβλέπουν σημαντική μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής προς το Δημόσιο και ιδιώτες πιστωτές, καθώς και κατάργηση της ποινής πρόωρης προεξόφλησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει, επίσης, η κ. Αλαμπάση στη νέα πρόβλεψη του νόμου που αναγκάζει τους πιστωτές να αιτιολογούν την απόρριψη της λύσης που προτείνει αυτόματα ο αλγόριθμος, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει πίεση για περισσότερες ρυθμίσεις.

Όπως εξηγεί, “η αιτιολόγηση της απόρριψης από τους πιστωτές και τους οφειλέτες αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, καθότι, ιδίως από την πλευρά των πιστωτών, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν στον συγκεκριμένο οφειλέτη.

“Με τις βελτιώσεις αυτές, στοχεύουμε στην αύξηση του όγκου των βιώσιμων ρυθμίσεων, καθώς και στην αύξηση της εγκρισιμότητας από την πλευρά τόσο των πιστωτών όσο και των οφειλετών στις προτάσεις ρύθμισης οφειλών που παράγει ο αλγόριθμος”, επισημαίνει η κ. Αλαμπάση.

Σημειώνεται ότι στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της λειτουργίας του Εξωδικαστικού αναφέρθηκε την περασμένη Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή σε τράπεζες και servicers, ζητώντας τους “να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους αλλά και τις προτάσεις ρυθμίσεων προς τους πολίτες”

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 3.755 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και τους πιστωτές συνολικού ύψους άνω του 1,22 δισ. ευρώ. “Μόνο τις τελευταίες 6 μέρες 124 πρόσθετοι νέοι δανειολήπτες ρύθμισαν συνολικά το ιδιωτικό τους χρέος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση το τελευταίο διάστημα”, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

“Βροχή” οι αιτήσεις στο πρόγραμμα στήριξης ευαλώτων

Σημαντικό ενδιαφέρον για την επιδότηση που παρέχουν οι τράπεζες στους ευάλωτους συνεπείς δανειολήπτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν την αυξημένη δόση του στεγαστικού τους δανείου υποδηλώνουν τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ.

Όπως αποκάλυψε στο Capital.gr η κ. Αλαμπάση, μέχρι την Πέμπτη είχαν δημιουργηθεί 31.352 αιτήσεις, εκ των οποίων είχαν οριστικοποιηθεί 14.237 αιτήσεις. Για τις 1378 εξ αυτών έχει ήδη εκδοθεί η βεβαίωση ευάλωτου, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στην επιδότηση του 50% της αύξησης δόσης που οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων για 12 μήνες.

“Για τους ευάλωτους οφειλέτες έχει αναπτυχθεί σχετική πλατφόρμα, μέσω της οποίας εκδίδεται το πιστοποιητικό ευάλωτου οφειλέτη. Με αυτό, ο ευάλωτος μπορεί να προσφύγει σε προγράμματα στήριξης όπως είναι το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου που υποστηρίζεται από τους χρηματοδοτικούς φορείς (για ενήμερους οφειλέτες) ή στο ενδιάμεσο πρόγραμμα ευάλωτων, προκειμένου να λάβει αναστολή σε αναγκαστικά μέτρα κατά της κύριας κατοικίας του”, σχολιάζει η Ειδική Γραμματέας.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης διαρκεί περίπου 15 μέρες – όσο χρειάζεται για να αντληθούν αυτόματα τα στοιχεία. Στη συνέχεια, η αίτηση διαβιβάζεται στην πλατφόρμα των τραπεζών και ο οφειλέτης θα ειδοποιείται ηλεκτρονικά ώστε να δηλώσει την κατοικία του προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αίτηση και να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.

Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας διαρκεί επίσης 15 ημέρες ανεβάζοντας συνολικά τον χρόνο ένταξης στον έναν μήνα. Σημειώνεται ότι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες έχουν υπολογιστεί σε 30.000 περίπου, ενώ τα επιλέξιμα δάνεια αφορούν όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης (servicers). Οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων εντός Απριλίου.

Πηγή: capital.gr