Εταιρικός τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

Έκρηξη «κόκκινων» δανείων λόγω capital controls
13 Ιουλίου, 2015
Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής: Θέλουμε η Ελλάδα να απορροφήσει και το τελευταίο ευρωπαϊκό κονδύλι
15 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Εταιρικός τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

15/7/2015

Απίστευτη ταλαιπωρία και καίριο πλήγμα έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στη χώρα μας μετά την επιβολή του capital control και μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να βρεθεί ικανοποιητική λύση στην αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων, καθώς και της ρευστότητας, μετά την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό.

Είναι κατανοητό ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Και είναι επίσης προφανές, ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να βρουν άμεσα λύση, μιας και το capital control θα διαρκέσει για μακρύ χρονικό διάστημα ακόμη (παράδειγμα η Κύπρος), απειλώντας την ίδια την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.

Ίσως ο μόνος τρόπος που προσφέρεται αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιορισμός για τον τύπο και το ύψος των καταθέσεων και η κυκλοφορία των κεφαλαίων παραμένει ακόμα ελεύθερη. Περαιτέρω να σημειώσουμε ότι δεν τίθεται φορολογικό θέμα, με την προϋπόθεση ότι οι συναλλαγές είναι νόμιμες και τα διακινούμενα κεφάλαια νομίμως φορολογηθέντα.

Αντίστοιχα, οποιεσδήποτε εισπράξεις από πελάτες του μπορούν να κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της αλλοδαπής και από εκεί να γίνουν όλες οι πληρωμές, τόσο στο εξωτερικό,  όσο και στο εσωτερικό (ακόμη και μισθοδοσία προσωπικού).

Πρέπει να επισημανθεί ότι η νομοθεσία κάθε κράτους διαφέρει, όσον αφορά στο άνοιγμα του λογαριασμού, και καθορίζει πολλές παραμέτρους, όπως το που θα ανοιχθεί ο λογαριασμός, το είδος του, την τράπεζα κλπ.