Έκρηξη «κόκκινων» δανείων λόγω capital controls

Αναλυτικά η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς
10 Ιουλίου, 2015
Εταιρικός τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό
15 Ιουλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Έκρηξη «κόκκινων» δανείων λόγω capital controls

13/7/2015

Οι δανειολήπτες περίμεναν να δουν αν θα υπάρξει συμφωνία, πριν προχωρήσουν σε πληρωμή των δόσεών τους. Άλλοι αδυνατούν λόγω της τραπεζικής αργίας. Και αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αξιοσημείωτη κινητικότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο αλλά και πάσης φύσεως οφειλών, υπό τον φόβο του κουρέματος των καταθέσεων, δεν υπάρχει αντίστοιχη τάση και για τις τραπεζικές υποχρεώσεις.  

Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ιουνίου και των πρώτων ημερών του Ιουλίου, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και κατά συνέπεια στην ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Ανάλογη εμπειρία είχαμε και στην Κύπρο, που μετά την επιβολή περιορισμών τον Μάρτιο του 2013 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Ακόμα και πριν την τραπεζική αργία βρίσκονταν στο «κατώφλι» της επισφάλειας δάνεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ, με σοβαρές ενδείξεις αδυναμίας αποπληρωμής, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της βαθιάς ύφεσης. Τα δύο παραπάνω σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία δημιουργούν τις συνθήκες «εμφάνισης» και νέων επισφαλειών, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων ή της αλλαγής οικονομικών προτεραιοτήτων των δανειοληπτών.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμη η επίτευξη συμφωνίας, ώστε να «νοικοκυρευτεί» το σύστημα, ενώ οποιαδήποτε κίνηση αναδιάρθρωσης φαίνεται καταδικασμένη από τη στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον είναι ρευστό και σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.

Με στοιχεία Μαρτίου, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε στο 35% από 34,4% τον Δεκέμβριο 2014 και 34,2% τον Σεπτέμβριο και 34,1% τον Ιούνιο.

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε μηδενίσει τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 ενώ είχε 300 εκ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων του Ομίλου, μετά και τις διαγραφές περίπου 300 εκ. ευρώ, διαμορφώνεται στο 38,9%.

Η Alpha Bank είχε αύξηση των καθυστερήσεων κατά 554 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων 202 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την ανατίμηση διεθνών ισοτιμιών ενώ ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 33,8% στο τέλος Μαρτίου 2015.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε στο 24,3% με νέες επισφάλειες 477 εκ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της Eurobank αυξήθηκαν σε 391 εκ. ευρώ από 239 εκ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο ενώ τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 34,0% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Σημειώνεται ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ και αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο τότε αναπόδραστα οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Η αβεβαιότητα και η επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία μεταθέτει και τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες περίμεναν ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έφτανε στο ζενίθ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και εν συνεχεία από το φθινόπωρο αναμενόταν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη. Πλέον η πορεία αυτή έχει μετατεθεί για τουλάχιστον 6 μήνες και αναμένεται -εφόσον υπάρξει συμφωνία και η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί- τα «κόκκινα» δάνεια να συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το τέλος του έτους και εν συνεχεία στις αρχές του 2016 να αρχίσει η σταδιακή μείωση του σχετικού δείκτη.