ΕΣΠΑ: Έργα 400 εκατ. για δίκτυα ταχύτητας έως 1Gbps

Τρ. Πειραιώς: Διαδικτυακή πύλη για τα προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης
11 Μαΐου, 2017
Στα χέρια των funds και τα ακίνητα που συνδέονται με κόκκινα δάνεια
11 Μαΐου, 2017
Δείτε τα όλα

ΕΣΠΑ: Έργα 400 εκατ. για δίκτυα ταχύτητας έως 1Gbps

[:el]11/05/2017

Εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη εθνικού δικτύου ευρυζωνικής πρόσβασης νέας γενιάς σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές συνολικού προϋπολογισμού περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Μετά την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.), προχωρά η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ ώστε – με ορίζοντα το 2020 – το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών να έχει πρόσβαση σε δίκτυα ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ημιαστικών – αγροτικών περιοχών να διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση 500 Mbps.

Με την αφορμή της έγκρισης των δύο έργων, «Superfast Broadband» και «Rural Extension», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε ότι στόχος είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών «προς όφελος του πολίτη και της επιχειρηματικότητας. Στοχεύουμε, επίσης, στη συνολική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας στους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και της συνδεσιμότητας, που είναι κρίσιμοι για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της -αρμόδιας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων- Γενικής Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας τα δύο έργα είναι συμβατά με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.

Τα έργα «Superfast Broadband» και «Rural Extension» θα προχωρήσουν μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών που θα εξασφαλίσει σύνδεση στο διαδίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ προβλέπεται και έμπρακτη δημόσια παρέμβαση (επιδότηση) για την τόνωση της ζήτησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών επόμενης γενιάς, εφόσον απαιτηθεί. Αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικές επιπλέον ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας σημαντικά τον τελικό προϋπολογισμό των παρεμβάσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]