Ερωτηματικά των κόκκινων δανείων

Σταθάκης: Η τρέχουσα εμπορική αξία βάση για τα κόκκινα δάνεια
20 Νοεμβρίου, 2015
Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ
20 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Ερωτηματικά των κόκκινων δανείων

[:el]20/11/2015

Τα ερωτήματα που αφορούν στο νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια και οι διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν είναι αρκετές.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα γίνει η αναπροσαρμογή της καταβαλλόμενης δόσης και περαιτέρω της συνολικής αξίας του ακινήτου. Κι αυτό με απότερο σκοπό να επέλθει διαγραφή μέρους του χρέους και αντίστοιχα μείωση της μηνιαίας δόσης, όπως θα προβλέπει η νέα ρύθμιση.

Μέχρι σήμερα, βάσει κυβερνητικών πηγών, θα υπάρχει διαγραφή της οφειλής στην περίπτωση που η εμπορική αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από την εμπορική τιμή με βάση την οποία έγινε η αγορά, άρα και η σύναψη του δανείου. Ωστόσο οι σημερινές εμπορικές αξίες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει καν αγορά αλλά ούτε και επαρκής τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, με προαναγγελία του, επεσήμανε ότι ανεξάρτητοι εκτιμητές θα αναλάβουν αυτό το έργο.

Άλλο ερώτημα αφορά σε περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι ακόμη υψηλότερες από τις εμπορικές.

Ένα ακόμα «αγκάθι» είναι και η ανάλυση των χορηγήσεων των τραπεζών. Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν πλήρη στοιχεία για τα δάνεια που ελήφθησαν τις καλές εποχές, με ποσά πάνω από τις αντικειμενικές αξίες και με επιπλέον χορηγήσεις με παράπλευρους τρόπους (επισκευαστικά δάνεια, κ.τλ.).

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο δανειολήπτης να εξυπηρετήσει την παραπάνω ρύθμιση ή το δικαστήριο κρίνει ότι δεν πρέπει να τύχει προστασίας τότε ο δανειολήπτης θα πρέπει να βρει διακανονισμό με την τράπεζα με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας. Αν και εκεί δεν υπάρξει λύση τότε έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πλειστηριασμού. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την στρατηγική αναφορικά με το σύνολο των κόκκινων δανείων το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανέφερε πως η στρατηγική δεν θα είναι ενιαία αλλά θα περιλαμβάνει διαφορετικές λύσεις για τις διάφορες κατηγορίες δανείων (μεγάλα επιχειρηματικά, μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά), αλλά θα προωθεί τη διαχείριση εντός του τραπεζικού συστήματος, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησής τους σε ξένα funds. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξει «απελευθεροποίηση της αγοράς αλλά πάντα με ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που να προστατεύει τα πιο αδύναμα και ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας».[:]