Σταθάκης: Η τρέχουσα εμπορική αξία βάση για τα κόκκινα δάνεια

«Χαράτσι» σε 30.000 επιχειρήσεις
20 Νοεμβρίου, 2015
Ερωτηματικά των κόκκινων δανείων
20 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Σταθάκης: Η τρέχουσα εμπορική αξία βάση για τα κόκκινα δάνεια

[:el]20/11/2015

Στην ομιλία του στη Βουλή ο ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε τη δημιουργία φορέα με ρόλο διαμεσολαβητή ο οποίος θα αποφαίνεται για την πραγματική δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετήσει τα δάνειά του.

Η αποκλιμάκωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων, πρέπει να γίνει με τρόπο συμβατό με τις ανάγκες των πολιτών, του κράτους και των τραπεζών. Η διαχείρισή τους, είναι θέμα κατανομής των βαρών”, είπε, και συνέχισε “Η βάση στο νέο νόμο είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Με βάση την αξία αυτή το δάνειο θα χωρίζεται σε δυο μέρη και το τμήμα που δεν καλύπτεται από την τρέχουσα εμπορική αξία θα μπαίνει στο πλάι και μετά από τρία χρόνια θα διαγράφεται. Αυτή είναι η ζημιά των τραπεζών”.

Το κράτος, από την πλευρά του, θα στηρίξει το 25% των νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Από την πλευρά τους τα νοικοκυριά θα καταβάλλουν το 5% έως 10% της δόσης, που αντιστοιχεί στο δάνειο. Στην κατηγορία αυτή η προστασία είναι πλήρης.

Περαιτέρω προστασία παρέχεται και στο 35% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 35.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ο δικαστής αποφανθεί ότι υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής, ο δανειολήπτης επιστρέφει στην τράπεζα με την πρόβλεψη να ενταχθεί στον κώδικα δεοντολογίας νοικοκυριών να αναπροσαρμόσει το δάνειο του.

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε επίσης, ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι μεσοσταθμικά το 40% των δανείων, ενώ σε όλη την Ευρώπη είναι 5% έως 7% και τόνισε ότι η αποκλιμάκωσή τους είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.[:]