[:el]1/7/2016
Την παροχή επιπλέον 860 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα από τους πόρους του ΕΣΠΑ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” από κοινοτικές πηγές, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το γραφείο της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνας Κρέτσου και έρχονται ως συνέπεια της εφαρμογής της ρήτρας αναθεώρησης που υιοθετήθηκε το 2013 και προβλέπει αναπροσαρμογή της κατανομής των κοινοτικών πόρων με βάση τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2012 – 2014.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ έγινε με βάση το ΑΕΠ κάθε χώρας της τριετίας 2007 – 2009, όταν δηλαδή το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν κατά 25% υψηλότερο από το σημερινό.
Συνολικά αναμένεται να ανακατανεμηθούν περί τα 4 δισ. ευρώ ενώ πλην της Ελλάδας στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και άλλα κράτη μέλη όπως οι Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ολλανδία και Φινλανδία. Πρόκειται για χώρες που, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, το ΑΕΠ τους μειώθηκε 5% και πάνω δικαιούνται περισσότερα κονδύλια.
Αντιθέτως, χώρες των οποίων το ΑΕΠ αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 5% θα πρέπει να επιστρέψουν πόρους και σε αυτές περιλαμβάνονται οι Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία.
Με βάση την αναπροσαρμογή, η Αθήνα αναμένεται να λάβει επιπλέον 860 εκ. € για την περίοδο 2014-2020, πόροι που προέρχονται από μη απορροφηθέντα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής. Η κατανομή των κονδυλίων θα αποφασιστεί το προσεχές διάστημα σε συνεργασία της Αθήνας και των Βρυξελλών, σε μία συγκυρία που, όπως υπογράμμισε από το βήμα του ΣΕΒ και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη μεταξύ των κρατών – μελών σε ρυθμό απορρόφησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.[:]
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.