Επιχειρήσεις: Εξυγίανση με υποχρεωτικές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ"
15 Οκτωβρίου, 2015
Αναδρομικά σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός
16 Οκτωβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Επιχειρήσεις: Εξυγίανση με υποχρεωτικές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου

[:el]16/10/2015

Την υιοθέτηση δυναμικών δράσεων, που θα επιτρέψουν την αναδιάρθρωση υπερδανεισμένων επιχειρήσεων με διαδικασίες εξπρές, προτείνουν οι τράπεζες, ζητώντας από την κυβέρνηση και την εποπτική αρχή να προχωρήσουν στα απαραίτητα θεσμικά by-pass.

Δύο τα καυτά ζητήματα για να ξεκινήσει η αναγκαία αναδιάρθρωση επιχειρήσεων:

το πρώτο έχει να κάνει με το πώς θα μειωθεί η ζημία που θα γράψουν οι τράπεζες, ώστε να μην επηρεαστούν σημαντικά τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια,

και το δεύτερο αφορά τις αναγκαίες αλλαγές στην προπτωχευτική διαδικασία.

Χθες για πρώτη φορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες άνοιξαν τα χαρτιά τους ως προς τις λύσεις που πρέπει να δοθούν για να αντιμετωπιστούν τα δύο αυτά θέματα.

Τόσο από το βήμα της ημερίδας του ΣΕΒ με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όσο και στο περιθώριό της κατέστη ορατό ότι οι τράπεζες περιμένουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τον δρόμο για ταχεία αναδιάρθρωση.

Χωρίς να το λένε ευθέως, ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις του υφιστάμενου πλαισίου, που θα επιτρέπουν στα πιστωτικά ιδρύματα να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της εξυγίανσης υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, κινώντας διαδικασίες υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου για όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν ένα συγκριμένο όριο ημερών.

Τραπεζίτες και στελέχη μεγάλων ελεγκτικών εταιρειών σημείωναν στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην προπτωχευτική διαδικασία που θα επιτρέπουν στις τράπεζες να οδηγούν την υπερδανεισμένη επιχείρηση σε αύξηση κεφαλαίου χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του βασικού της μετόχου.

«Αν μια επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 180 ημέρες θα πρέπει να κινείται αμέσως η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας των πιστωτών της», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.gr

Αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς συναίνεση του βασικού μετόχου!

Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι με μετρητά και με μετοχοποίηση δανείων από την πλευρά των τραπεζών. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας θα καλείται να ασκήσει τα δικαιώματά του ώστε να μην απωλέσει τον έλεγχο. Αν δεν το πράττει τότε η αύξηση με μετρητά θα καλύπτεται από ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση, σε συνδυασμό με τη μετοχοποίηση μέρους των δανείων και την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου δανεισμού, να επαναφέρει τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA κάτω από ένα κοινά αποδεκτό -με τραπεζικά κριτήρια- όριο (π.χ. να μην ξεπερνά ο καθαρός δανεισμός κατά 5 φορές τα EBITDA).

Υπάρχουν βέβαια διαφορετικές απόψεις ως προς τη διαδικασία. Για παράδειγμα, κάποια τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι δεν μπορεί να κινηθεί διαδικασία μετοχοποίησης δανείων αν δεν έχει προηγουμένως βρεθεί αξιόπιστος στρατηγικός επενδυτής.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, ο οποίος μιλώντας στην ημερίδα σημείωσε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές για να δοθούν λύσεις σε επιχειρήσεις που μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν.

Ειδικότερα πρότεινε να θεσμοθετηθούν σύγχρονες διαδικασίες και μέθοδοι αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης μεγάλων και μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των τραπεζών σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών μακράς περιόδου.

Αν δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρούν, υπό προϋποθέσεις, σε αναδιαρθρώσεις-εξυγιάνσεις επιχειρήσεων, μπορεί και οι επιχειρήσεις να αναζωογονηθούν, σημείωσε ο πρόεδρος της Πειραιώς, ώστε και να διασωθούν δραστηριότητες και θέσεις απασχόλησης, αλλά και οι τράπεζες να βελτιώσουν τους δείκτες τους και την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά πτωχευτικά δικαστήρια ώστε αφενός να συντμηθούν οι χρόνοι, αφετέρου οι υποθέσεις να δικάζονται από γνώστες του πτωχευτικού δικαίου και όχι από δικαστές που καλούνται να εντρυφήσουν σε αυτό για να βγάλουν μια απόφαση.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν εργαλεία που εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό όπως οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι πτώχευσης.

Και φορολογικά κίνητρα για τη ζημία της αναδιάρθρωσης

Ταυτόχρονα, ο Μ. Σάλλας ζήτησε να βελτιωθεί το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη συγκέντρωση κεφαλαίου των επιχειρήσεων, όπως στην περίπτωση εξαγορών, συγχωνεύσεων, απόσχισης κλάδων κ.λπ., ώστε να γίνουν ιδιαίτερα ελκυστικές και να βοηθήσουν την ενεργητική διαχείριση εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Και να θεσπισθεί ειδικό φορολογικό καθεστώς για εταιρείες χαρτοφυλακίου εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές που χρηματοδοτούν μεσομακροπρόθεσμα ή εξυγιαίνουν με κεφάλαιά τους επιχειρήσεις.

Οι προτάσεις Σάλλα επιτρέπουν στις τράπεζες, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, αφενός να μπορούν να αποτιμούν τις μετοχές εισηγμένων που θα αποκτήσουν μέσω της κεφαλαιοποίησης δανείων σε τιμές που θα καθορίζουν εύλογες αποτιμήσεις και όχι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, άρα θα μειώσουν τη ζημία για τις τράπεζες, και αφετέρου μειώνουν τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου που λόγω του όγκου της αναδιάρθρωσης θα είναι υψηλός.

Επείγει η ριζική αναδιάρθρωση επιχειρήσεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσε με τη σειρά του το στίγμα σημειώνοντας ότι επείγει η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τομέα η οποία καθυστερεί παρότι είναι αναγκαία.

Η ΤτΕ έχει δώσει σαφείς συστάσεις στις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας, την ίδια στιγμή, την υγιή επιχειρηματικότητα.

Τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια αποτελούν, σήμερα, τη μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Το ύψος τους ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ, επί συνόλου επισφαλειών 65 δισ. ευρώ, και θα ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ μετά την BlackRock II, σύμφωνα με εκτίμηση της PwC. Την ίδια στιγμή, τα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται μόλις σε 30 δισ. ευρώ.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της PriceWaterhouseCoopers, Μ. Ψάλτης, μιλώντας με τη σειρά του στο ΣΕΒ εκτίμησε ότι συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν στην κορύφωσή τους στο 40% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, και σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν 9 δισ. ευρώ επιπρόσθετων ζημιών, χωρίς να συνυπολογίζεται το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ.

Γιατί επιστρέφει το μοντέλο του «εθνικού πρωταθλητή»

Για περιπτώσεις κλάδων χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι τράπεζες θα ανασύρουν, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα κινήσεις τους, το μοντέλο του «εθνικού πρωταθλητή».

Τη συγχώνευση, δηλαδή, δύο ή και περισσότερων επιχειρήσεων ανά κλάδο υπό την ηγεσία της πλέον εύρωστης, ταυτόχρονα με την κεφαλαιοποίηση των δανείων, ώστε να μειωθεί το over capacity, να αναπτυχθούν συνέργειες και να εξυγιανθούν ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας.

Πηγή: Euro2day.gr[:]