Ένεση ρευστότητας 10 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες το 2019

Tέλη Νοεμβρίου οι νέες ενισχύσεις για επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια
16 Νοεμβρίου, 2018
Τι αλλάζει στο συμψηφισμό απαιτήσεων – οφειλών προς τα Ταμεία
16 Νοεμβρίου, 2018
Δείτε τα όλα

Ένεση ρευστότητας 10 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις από τις τράπεζες το 2019

16/11/2018

Με νέα δάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ,  θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες τις επιχειρήσεις το 2019, συμβάλλοντας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Το άνοιγμα της στρόφιγγας των δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες αναμένεται να επαναφέρει το θετικό πρόσημο στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι αντίστοιχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην οποία στοχεύουν οι τράπεζες, αφενός λόγω των αποπληρωμών δανείων που θα υπάρξουν ταυτόχρονα με τις νέες δανειοδοτήσεις, αφετέρου λόγω των δανείων που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζίτες στο Capital.gr, λόγω των παραπάνω δεδομένων, μία μείωση της τάξεως του 10% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οδηγεί σε αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μόλις κατά 1%.

Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις πάντως είναι κρίσιμη όχι μόνο για τις ίδιες και την οικονομία, αλλά και για τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να ενισχύσουν τα έσοδά τους, δημιουργώντας εσωτερικό κεφάλαιο που θα τους επιτρέψει και τη μείωση των NPEs. Και στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο που θα προσδίδει αξία στην επιχείρηση και θα πληροί τα βασικά τραπεζικά κριτήρια για χρηματοδότηση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τραπεζών θα βρεθούν οι κλάδοι του τουρισμού, της ενέργειας, της υγείας, των μεταφορών και των logistics, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής και της ναυτιλίας.

Παράλληλα με τις νέες χρηματοδοτήσεις προς υγιείς επιχειρήσεις, οι τράπεζες καλούνται να επιταχύνουν και τις αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης, αλλά κρίνονται βιώσιμες. Το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς οι εποπτικές αρχές διαπιστώνουν ότι στην Ευρώπη, σήμερα, οι μισές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν πέντε έτη λειτουργίας λόγω αδυναμίας να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση. Κάθε χρόνο οδηγούνται σε πτώχευση 200.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 600 επιχειρήσεις την ημέρα, και ως συνέπεια χάνονται 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Για τους πιστωτές (τράπεζες), η κατάρρευση των επιχειρήσεων επηρεάζει άμεσα και δυσμενώς τα ποσοστά ανακτήσεων οφειλών, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίων που έχουν χορηγηθεί ως δάνεια.

Στην περίπτωση που η υπερχρέωση των επιχειρήσεων αντιμετωπιστεί εγκαίρως μέσω αναδιάρθρωσης οφειλών, οι ανακτήσεις μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από όταν οι επιχειρήσεις οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των αντίστοιχων ποσοστών ανακτήσεων υπολογίζεται σε 83% όταν γίνεται αναδιάρθρωση χρεών στην επιχείρηση και σε 57% όταν γίνεται εκκαθάριση.

Πηγή: Capital.gr