Εκκίνηση για το νέο υπερταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών

Πιστωτική γραμμή 1 δισ. προς τις μμε
27 Δεκεμβρίου, 2016
"Ράλι" για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια ξεκινούν οι τράπεζες
29 Δεκεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Εκκίνηση για το νέο υπερταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών

[:el]28/12/2016

Επιδίωξη μας είναι να κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση, για να μην αμφισβητηθεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί, να καταφέρουμε να βγούμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία για τον ελληνικό λαό». Αυτό το μήνυμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύστασης του Ταμείου Συμμετοχών(Fund of Funds), τo οποίο θα χρηματοδοτήσει δυναμικές υφιστάμενες και υπό σύσταση μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το Ταμείο συστήνεται με αρχικό κεφάλαιο 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) που θα είναι και ο διαχειριστής του.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια κίνηση που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες για την οικονομία και αποτελεί μια καινοτόμα επενδυτική πλατφόρμα που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με την απαραίτητη εμπειρία και ευελιξία. Ο αντίκτυπος του Ταμείου στην οικονομία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.

«Η αποκλειστική στόχευση σε μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις βοηθά στη μετάβαση του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου σε ένα σύγχρονο και εξωστρεφές πρότυπο. Αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει καθοριστικά στο να εξαλειφθεί μία από τις παθογένειες του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, το νέο φαινόμενο που ζούμε μετά την αρχή της κρίσης, τη μαζική φυγή εξειδικευμένων νέων επιστημόνων, το λεγόμενο brain drain » σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «πολλοί επενδυτές διαβλέπουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της ανάπτυξης. Αλλά, βλέποντας και τα υψηλά ρίσκα, αποθαρρύνονται. Το Ταμείο αναμένεται να βοηθήσει, επιμερίζοντας το ρίσκο για συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κατάσταση αρχίζει να αντιστρέφεται και αντιστρέφεται θεμελιακά. «Υπερκαλύπτουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε και έκανε λόγο για «εντυπωσιακή, ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας για μια οικονομία που βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος του γκρεμού ».

Υπογράμμισε ότι «η αλλαγή δεν είναι αποτέλεσμα των προγραμμάτων προσαρμογής. Αποτέλεσμα των προγραμμάτων είναι η ύφεση που βιώνουμε. Η αλλαγή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις, είναι αυτές που οδηγούν στην ανάκαμψη». Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, επιστρέφουν οι καταθέσεις και ανακτάται η εμπιστοσύνη του κοινού και επισήμανε ότι η Ελλάδα όχι απλά επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά με πολύ έντονους ρυθμούς, της τάξεως του 2,7% για το 2017 και του 3,1 % για το 2018.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «επιδίωξή μας είναι να κλείσει εγκαίρως η β’ αξιολόγηση, για να μην αμφισβητηθεί το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί, να καταφέρουμε να βγούμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία», τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τα θεμελιώδη στοιχεία που τη θέτουν στο μονοπάτι της αυτόνομης εξόδου εντός του 2017 στις αγορές χρήματος.

«Βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει κανείς ευρωπαϊκός θεσμός που θέλει να διασαλευτεί αυτός ο οδικός χάρτης. Δεν υπάρχει κανείς που θέλει να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές που ανακτούν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και να αποδυναμωθεί η προοπτική ανάκαμψης της χώρας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, τόνισε ότι «αυτή η νέα πρωτοβουλία η οποία ξεκινάει σήμερα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη πρωτοβουλία αυτής της κλίμακας που έχει ποτέ αναπτυχθεί στην Ελλάδα για επενδύσεις σε ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει ισχυρή θέληση στο να στηρίζει την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα και αυτό το Ταμείο Συμμετοχών είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της συνεχούς επενδυτικής μας δέσμευσης στη χώρα».

Η Ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσοu, υπεύθυνη για την Περιφερειακή Πολιτική, ανέφερε ότι το Ταμείο Συμμετοχών είναι «παράδειγμα επιτυχούς συνδυασμού των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής με το ΕΙΣΕ. Θα δώσει ώθηση σε καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και θα τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή θέληση της Ελλάδας στο να έχει μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων» .

Έμφαση σε τομείς προτεραιότητας

Το Ταμείο Συμμετοχών θα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο και όχι μέσω παροχής δανείων. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, τα οποία θα επιλέγονται μετά από διαγωνισμό. Η παρουσία του Ταμείου στις επιχειρήσεις θα είναι συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, με τον μέσο όρο να εκτιμάται μεταξύ τριών και πέντε ετών. Μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, το Ταμείο θα αποχωρεί πουλώντας το μερίδιο που κατέχει στην επιχείρnση.

Το Ταμείο θα επενδύει σε τρεις βασικούς τομείς: α) στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, β) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και γ) στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Σε κλαδικό επίπεδο, θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, τη δημιουργική και πολιτιστική βιομηχανία, τα υλικά και τις κατασκευές.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]