Διπλασιασμό στις χορηγήσεις δανείων προαναγγέλλει η Eurobank για το 2015.

Προδημοσίευση 6 δράσεων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη.
20 Νοεμβρίου, 2014
«Παράθυρο» για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας ανοίγει ο οίκος Moody's
21 Νοεμβρίου, 2014
Δείτε τα όλα

Διπλασιασμό στις χορηγήσεις δανείων προαναγγέλλει η Eurobank για το 2015.

Τον διπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2015 προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου σε εκδήλωση της τράπεζας. Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι μετά από μεγάλο διάστημα σκληρών δοκιμασιών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (PSI, ανακεφαλαιοποίηση, stress test κ.ά.) από εδώ και πέρα οι τράπεζες μπορούν απερίσπαστες να ασχοληθούν με τη βασική δουλειά τους: να χρηματοδοτούν την οικονομία. «Αυτό θα κάνουμε και από αυτό θα κριθούμε στο εξής», υπογράμμισε. «Το 2014 τελειώνει και το 2015 είναι η χρονιά που πρέπει οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, η οικονομία και η χώρα όλη να αποδείξουμε ότι πατάμε πια γερά στα πόδια μας και μπορούμε να ξεκινήσουμε με υπεύθυνα και σταθερά βήματα να κερδίζουμε το χαμένο έδαφος», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και οι οικονομολόγοι του ομίλου εμφανίστηκαν αισιόδοξοι εκτιμώντας ότι για το 2014 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 0,8% υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη (+0,6%). Για το 2015 σημείωσαν ότι, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν, θα είναι χρονιά ισχυρής ανάπτυξης (+2,5%). O κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη, οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, η πιστοποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας και η εποπτεία από την ΕΚΤ οδηγούν στην εξομάλυνση των συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. «Είναι μια αλλαγή τεράστιας σημασίας για τους πολίτες και για τη χώρα. Αυτή είναι η επανεκκίνηση».

Η διοίκηση της Eurobank δεσμεύτηκε για τον διπλασιασμό των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα 2 δισ. ευρώ το 2015 από 1 δισ. ευρώ την εφετινή χρονιά. Ο όμιλος θα διοχετεύσει νέα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και 400 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά. «Δύο δισ. για να στηρίξουμε τους πελάτες μας, να δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις, να βοηθήσουμε τους πολλούς εκείνους που προσπαθούν με κόπο να αντέξουν και, ακόμη, για να χρηματοδοτήσουμε νέα, υγιή επιχειρηματικά σχέδια και κατεξοχήν εκείνα που στοχεύουν στις διεθνείς αγορές, έχουν γερό business plan, μπορούν να ανοίξουν νέες αγορές και να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, θα εκταμιευτούν 520 εκατ. προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, σχεδόν 200 εκατ. για μεγάλα έργα και συγχρηματοδοτήσεις, πάνω από 250 εκατ. για τον τουρισμό και τη ναυτιλία, σχεδόν 200 εκατ. για τη στήριξη των εξαγωγών, και 450 εκατ. στις μικρότερες επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους.

Επιπλέον, θα διοχετεύουν 150 εκατ. ευρώ σε προγράμματα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 100 εκατ. ευρώ μέσω του νεοσύστατου επενδυτικού Ταμείου και 10 εκατ. ευρώ προς νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, προτεραιότητα είναι η επανένταξη στην παραγωγική τροχιά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται στην κατηγορία των «κόκκινων» δανείων. Περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις (μικρομεσαίες) από το πελατολόγιο της Eurobank φαίνεται ότι πληρούν τους όρους υπαγωγής στον νόμο για ρύθμιση των δανείων τους που ψηφίστηκε πρόσφατα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Πηγή: www.kathimerini.gr