Δικαιώνεται το 70% όσων προσφεύγουν κατά αποφάσεων φορολογικών ελεγκτών

Εντός Οκτωβρίου ο νόμος για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων
7 Οκτωβρίου, 2016
Εισηγήσεις για αλλαγές στον νόμο για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων
7 Οκτωβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Δικαιώνεται το 70% όσων προσφεύγουν κατά αποφάσεων φορολογικών ελεγκτών

[:el]7/10/2016

Επτά στους δέκα φορολογουμένους που προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια δικαιώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύει η «Κ», σε 604 δικαστικές αποφάσεις 440 ήταν θετικές για τους φορολογουμένους, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα για τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι και τα ποσά που βεβαιώνονται.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν πράξεις του ελεγκτικού μηχανισμού πρέπει υποχρεωτικά πριν προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια να προσβάλουν τις πράξεις των ελεγκτών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Μετά την απόφαση της ΔΕΔ, οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη εφόσον κρίνουν ότι έχουν αδικηθεί από πράξεις, παραλείψεις ή αποφάσεις των φορολογικών αρχών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 604 αποφάσεις δικαστηρίων, εκ των οποίων οι 440 ήταν υπέρ των φορολογουμένων.

Παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρει στην «Κ» ότι ο λόγος που τόσοι φορολογούμενοι κέρδισαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια οφείλεται στο γεγονός ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός:

α) Υπολόγιζε λανθασμένα τους φόρους και τα πρόστιμα.

β) Βεβαίωνε υψηλότερα ποσά φόρου από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, προκειμένου οι επικεφαλής των ελεγκτικών κέντρων να εμφανίζουν ότι η υπηρεσία τους είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί, δημιουργώντας ψευδή εικόνα, καθώς τα έσοδα αυτά δεν μπορούσαν να εισπραχθούν, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και η τρύπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως, εκτός από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δύσκολα δικαίωνε τους φορολογουμένους που αμφισβητούσαν φόρους και πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί. Ειδικότερα:

  • Η ΔΕΔ εξέδωσε 116 απορριπτικές αποφάσεις για προσφυγές φορολογουμένων. Οι 116 φορολογούμενοι δικαιώθηκαν ολικώς ή μερικώς από τα δικαστήρια.

– Επίσης η ΔΕΔ έκανε μερικώς δεκτές 11 αποφάσεις. Ωστόσο, στα δικαστήρια οι φορολογούμενοι κέρδισαν την υπόθεση.

– Η ΔΕΔ για 313 προσφυγές από τον Αύγουστο του 2013 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου δεν εξέδωσε απόφαση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης εντός της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι η ενδικοφανής προσφυγή απορρίφθηκε σιωπηρά. Οι 313 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κέρδισαν το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει ο παράγοντας της ΓΓΔΕ στόχος πλέον είναι να αλλάξει ο τρόπος που γίνονταν μέχρι σήμερα οι έλεγχοι. Δεν πρέπει όπως τονίζει να ξεκινάει ο έλεγχος έχοντας από πριν αποφασισθεί ότι θα καταλογισθούν φόροι και πρόστιμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση των ελεγκτών καθώς και η αξιολόγηση όλων των εφοριακών υπαλλήλων. Με τις νέες αλλαγές αφενός θα σταματήσουν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη από υπερβολικά πρόστιμα που όχι μόνο δεν μπορούν να εισπραχθούν αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφετέρου οι ελεγχόμενοι δεν θα θεωρούνται εκ των προτέρων φοροφυγάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, πριν οι φορολογούμενοι απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη θα πρέπει να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Ωστόσο, 429 υποθέσεις που οι φορολογούμενοι τις κέρδισαν στα δικαστήρια η ΔΕΔ είτε τις είχε απορρίψει είτε δεν έβγαλε απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών δυσκολεύονται να δικαιώσουν φορολογουμένους ή, διαφορετικά, να αμφισβητήσουν πράξεις των συναδέλφων τους εφοριακών.
Ίσως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έπρεπε να επανεξετάσει τη σύνθεση της σημαντική αυτής επιτροπής, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προσφυγών που κατατίθενται ετησίως στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των μελών που ασχολούνται με τις προσφυγές καθώς δεν είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι να περιμένουν μέχρι και 4 μήνες για την έκδοση της απόφασης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της στην αρμόδια φορολογική αρχή. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης εντός της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι η ενδικοφανής προσφυγή απορρίφθηκε σιωπηρά. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.[:]