Ασπίδα το όριο των 140.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της α' κατοικίας

Παράταση και τροποποίηση στη δράση "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα"
27 Απριλίου, 2016
Εξόφληση φόρου εισοδήματος με το μήνα
28 Απριλίου, 2016
Δείτε τα όλα

Ασπίδα το όριο των 140.000 ευρώ για την αντικειμενική αξία της α' κατοικίας

[:el]27/4/2016

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα προβλέπει ως μοναδικό κριτήριο για την πώληση των δανείων σε funds, το ύψος της αντικειμενικής αξίας, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε ότι θα πωλούνται ελεύθερα και τα ενήμερα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων μαζί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανοίγματα.
Η απαγόρευση μεταβίβασης σε εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και σε Εταιρείες Μεταβίβασης απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα ισχύσει μέχρι και τις 31.12.2017 και θα περιλαμβάνει εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, και τα επιχειρηματικά δάνεια των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους.

Για την αναστολή δεν προβλέπεται να υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις όπως εισοδηματικά κριτήρια και κλιμάκωση με βάση τον αριθμό των παιδιών. Αυτή είναι η μόνη “παραχώρηση” που έκαναν οι θεσμοί στην κυβέρνηση, καθώς από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης προκύπτει ότι ο νόμος 4354/2015 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πλέον για όλα τα υπόλοιπα δάνεια.
Έτσι  στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία ακινήτου μεγαλύτερη των 140.000 ευρώ, θα βγαίνουν ελεύθερα προς πώληση από τις τράπεζες, ενώ το ίδιο θα μπορεί να γίνεται και για τις υποκατηγορίες εκείνες που μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου στα τέλη του 2015, παρέμεναν “προστατευμένες” όπως τα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους, και τα καταναλωτικά δάνεια ανεξαρτήτως ύψους. Ήδη είναι ελεύθερη η πώληση των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε εξοχικές και “δεύτερες” κατοικίες καθώς και σε επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρειών με τζίρο άνω των 50 εκατ. Ευρώ.[:]