Απειλούνται με κατάσχεση καταθέσεις 80.000 επιχειρηματιών για χρέη σε Ταμεία

Παγίδες του νόμου Κατσέλη για καταναλωτικά
23 Φεβρουαρίου, 2016
Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 15.000 ανέργους άνω των 50 ετών
26 Φεβρουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Απειλούνται με κατάσχεση καταθέσεις 80.000 επιχειρηματιών για χρέη σε Ταμεία

[:el]25/2/2016

Τον… ύπνο τους θα χάσουν περίπου 80.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι τέλος του 2016.

Όσοι επιχειρηματίες δεν εξοφλήσουν εφάπαξ ή με δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τα Ταμεία -παρά τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών- θα δουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να κατάσχονται.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων από το ΚΕΑΟ προς τις τράπεζες, η οποία ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έχει ήδη φέρει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ). Οι πόροι αυτοί ήλθαν στα Ταμεία κατά το τελευταίο δίμηνο μετά από την ανίχνευση 3.000 τραπεζικών λογαριασμών αντίστοιχων περίπου οφειλετών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr:

Το ΚΕΑΟ έχει ήδη στείλει 3.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες και έχει εισπράξει για χάρη των ασφαλιστικών ταμείων 4,5 εκατομμύρια ευρώ από όσους λογαριασμούς βρέθηκαν καταθέσεις και μπορούσαν να “τραβηχτούν”.

Στόχος του ΚΕΑΟ για φέτος είναι να κινήσει διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 60% των οφειλετών που είναι καταγεγραμμένοι στο “μητρώο” του και δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη διακανονισμού τους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του εν λόγω Κέντρου, περίπου 150.000 από τους συνολικά 280.000 οφειλέτες που είναι καταγεγραμμένοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Συνεπώς στο στόχαστρο των κινήσεων είσπραξης θα βρεθούν περίπου 80.000 οφειλέτες.

Το ΚΕΑΟ έχει κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες σε τρεις κατηγορίες : α) οι παλαιοί οφειλέτες, β) οι μεγάλοι οφειλέτες και οι γ) πιο πρόσφατοι οφειλέτες. Το “κυνήγι” του Κέντρου έχει ξεκινήσει από τους παλαιούς οφειλέτες, θα συνεχιστεί σε βάρος των μεγαλο – οφειλετών και θα καταλήξει σε εκείνους που δημιούργησαν πιο πρόσφατα οφειλές.

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 15,3 δισ. ευρώ (σ.σ. αφορούν χρέη άνω των 5.000 ευρώ ανά οφειλέτη), το ΚΕΑΟ θεωρεί “εισπράξιμα” τα 11 δισ. ευρώ.

Τα ποσά μπορούν να κατασχεθούν ανάλογα με τον τύπο του τραπεζικού λογαριασμού

Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου από το ΚΕΑΟ, η τράπεζα η οποία το λαμβάνει ανιχνεύει τις καταθέσεις του οφειλέτη. Εφόσον εντοπιστούν χρηματικά ποσά στο λογαριασμό του οφειλέτη, τότε το ΚΕΑΟ:

-μπορεί να κατάσχει άμεσα ολόκληρο το ποσό αυτό αν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό.

-μπορεί να κατάσχει κάθε ευρώ πάνω από τα 1.250 ευρώ αν πρόκειται για μισθοδοτικό λογαριασμό.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμα χρέη πχ 10.000 ευρώ και έχει σε ένα μη μισθοδοτικό λογαριασμό του 12000 ευρώ, το ΚΕΑΟ θα κατάσχει τα 10.000 ευρώ και θα αφήσει ανέγγιχτα τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που ένας ένας οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμα χρέη 10.000 ευρώ και διατηρεί ένα μισθοδοτικό λογαριασμό με 1500 ευρώ, θα γίνει κατάσχεση στα 250 ευρώ και τα υπόλοιπα 1250 θα μείνουν ανέγγιχτα.

Tα βήματα πριν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο

  1. Πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών
  2. Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ. στέλνεται σε όποιον οφειλέτη δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του εντός 20 ημερών)
  3. Αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω διαδικτύου. Αφορά για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίοι, ενώ υποβάλλουν κάθε μήνα ΑΠΔ, δεν καταβάλλουν τις δηλούμενες με αυτήν εισφορές, με αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία νέων οφειλών κάθε μήνα” .
  4. Ηλεκτρονική αποστολή κατασχετηρίων εις χείρας Πιστωτικών Ιδρυμάτων

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, η κοινοποίηση των κατασχετήριων εγγράφων, η παραλαβή των εκθέσεων επίδοσης τους, καθώς και η αποστολή των Δηλώσεων Τρίτου, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ανταλλαγής κρυπτογραφημένων και ψηφιακά υπογεγραμμένων μηνυμάτων εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Το Κ.Ε.Α.Ο. (με την συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) έχει ρόλο διαμετακομιστικού κόμβου για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την συγκέντρωση, αποστολή και διαχείριση των κατασχετηρίων, καθώς και των υποβαλλόμενων Δηλώσεων Τρίτων και τυχόν κατασχεθέντων ποσών.

Πηγή: capital.gr[:]