Υψηλότερα ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο – Οι κίνδυνοι

Έως και το 2023 οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ
3 Σεπτεμβρίου, 2021
O πτωχευτικός νόμος και τα ευάλωτα νοικοκυριά
3 Σεπτεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Υψηλότερα ο πληθωρισμός και τον Αύγουστο – Οι κίνδυνοι

03/09/2021

Την ανοδική του πορεία αναμένεται ότι θα συνεχίσει και τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.

Στην πρώτη γραμμή,  βρίσκονται τα ενεργειακά προϊόντα. Παρά την πρόσκαιρη σταθεροποίηση μέσα στον Αύγουστο της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, τα τελικά προϊόντα συνεχίζουν να αυξάνονται. Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να αρχίσουν να εμφανίζονται σε όλη τους την έκταση και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες αναμένεται σε μέσα επίπεδα να φτάσουν το 15-20%. 

Αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων. Ειδικότερα οι τιμές σε κρέατα,  ψάρια,  έλαια,  νωπά λαχανικά και φρούτα,  έχουν πάρει την “ανηφόρα” με αυξήσεις από 3 έως και 10 φορές μεγαλύτερες από τον μηνιαίο πληθωρισμό. Μέχρι και τον Ιούλιο, οι αυξήσεις αυτές εξηγούνταν και από το παράλληλα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Τον Αύγουστο όμως, είχαμε νέα ώθηση προς τα πάνω για τις τιμές,  λόγω της κλιματικής κρίσης που ήταν αιτία για πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία ζήσαμε από την αρχή του καλοκαιριού. Από τη μια,  οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες καλλιέργειες σε λαχανικά και ελιές,  κυρίως στην περιοχή της Ηλείας που είναι από τους βασικούς τροφοδότες της Αθήνας,  αλλά και των μεγάλων αστικών κέντρων. Η έλλειψη που καταγράφηκε στην αγορά προκάλεσε κατακόρυφη αύξηση των τιμών από 30% έως και 150% στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Παράλληλα, ο παρατεταμένος καύσωνας και η ξηρασία, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής ευάλωτων προϊόντων όπως τα επιτραπέζια σταφύλια, αυξάνοντας στα ύψη τις τιμές όσων από αυτά έφτασαν να πουληθούν στη λιανική.

Δύσκολοι και οι επόμενοι μήνες 

Το χειρότερο είναι ότι οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι σε ό,τι αφορά τις τιμές στο ράφι

Ειδικότερα,  ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία,  ο οποίος “παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων τα οποία πωλούνται στην εγχώρια αγορά και σε εκείνα που εξάγονται”,  κατέγραψε τον Ιούλιο -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- διψήφια αύξηση κατά 13%. Μάλιστα τον ίδιο μήνα,  ο επιμέρους δείκτης της εσωτερικής αγοράς,  κατέγραψε αύξηση 10,3%. Οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων έχουν μια καθυστέρηση 2-3 μηνών πριν περάσουν στις τιμές λιανικής. Συνεπώς τα βιομηχανικά προϊόντα όχι μόνο συμβάλουν στην αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο αλλά οι τιμές τους θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τους επόμενους μήνες.

Ένα άλλος συναφής δείκτης είναι αυτός των τιμών για τα οικοδομικά υλικά ο οποίος για τον Ιούλιο είχε αύξηση 4,1% έναντι αύξησης 3,7%, 3% και 2% για τον Ιούνιο, τον Μάϊο και τον Απρίλιο. Και σε αυτή την περίπτωση τις αυξήσεις πυροδοτούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης οι τιμές των μετάλλων και βασικών αγαθών.

Πηγή: Capital.gr