Χρηματοδότηση ΜμΕ με 1,2 δισ. ευρώ

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο πρόσκλησης ενδιαφέροντος για ενισχύσεις στις υδατοκαλλιέργειες
26 Αυγούστου, 2022
Εγκρίθηκαν ακόμη 4 περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ
2 Σεπτεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Χρηματοδότηση ΜμΕ με 1,2 δισ. ευρώ

26/08/2022

Έως τα τέλη Οκτωβρίου εκκινούν τρία νέα προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ για τn στήριξη επενδυτικών σχεδίων

Τρεις δράσεις; συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 2,5 δισ. ευρώ, προετοιμάζει για το επόμενο διάστημα μέσω του Νέου ΕΣΠΑ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΣΤΟΧΟΣ των επιτελών του υπουργείου είναι τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) – το οποίο ήδη έχει λάβει από τον περασμένο Ιούλιο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – να βγουν στον «αέρα» έως τα τέλη του Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό κενό μεταξύ της περιόδου 2014-2020 και της νέας (περιόδου) 2021-2027, πολύ δε περισσότερο όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν πόρους για την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που σχεδιάζουν και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων, βιώσιμων, μικρών και μεσαίων οντοτήτων.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό του υπουργείου, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η πρώτη και μεγαλύτερη από απόψεως προϋπολογισμού θα είναι η δράση «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», η οποία προγραμματίζεται να έχει αρχικό προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 700 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω δράση κατά βάση θα ενισχύσει επιχειρηματικά σχέδια που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής.

Η δεύτερη δράση που προγραμματίζεται να προκηρυχθεί είναι η «Ψηφιακή Αναβάθμιση», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 250 εκατ. ευρώ, και στόχος της είναι, όπως αναφέρει και ο τίτλος της, η ψηφιακή ενίσχυση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που, ως γνωστόν, παρουσιάζουν υστέρηση ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω δράση δεν σχετίζεται με το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» που είναι σε εξέλιξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 445 έκατ. ευρώ.

Τρίτο, θα είναι το επιτυχημένο από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ), με εκτιμώμενη δημόσια δαπάνη επίσης 250 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος της δράσης «Ερευνώ -Δημιουργώ – Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων αποσκοπεί:

  • Στην οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση
  • Στην ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας
  • Στη σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, στη νέα προγραμματική περίοδο δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των κατακερματισμένων δράσεων με μικρούς προϋπολογισμούς, αλλά αυτές (οι δράσεις) θα είναι μεγάλου προϋπολογισμού και θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν ένα αντίστοιχο εύρος επιχειρήσεων.

Δηλαδή μια επιχείρηση που επιθυμεί να επενδύσει σε μια γκάμα ενεργειών, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ένα και μόνο πρόγραμμα, καθώς στους όρους και στις προϋποθέσεις τού θα περιλαμβάνεται και θα καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών και ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το κάθε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα παραμένει ανοικτό ως προς την υποβολή αιτήσεων έως την εξάντληση του προϋπολογισμού, ενώ σε όποιο καταγραφεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον-ζήτηση από τις επιχειρήσεις, θα επιδιώκεται με βάση τους διαθέσιμους πόρους να αναχρηματοδοτηθεί, ώστε να επωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

Πάντως, εκτός από τις «εμβληματικές δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες, πιο στοχευμένες στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Σημαντική ωστόσο συμβολή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έχουν και τα ειδικά προγράμματα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προyραμμάτων (ΠΕΠ) που θα υλοποιηθούν σε κάθε περιφέρεια.

Αναπτυξιακή Τράπεζα

Επιπλέον των άμεσων χρηματοδοτήσεων από το ΕΠΑνΕΚ, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία προβλέπεται να λάβει από το εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα σχεδόν 950 εκατ. ευρώ.

Με τα κονδύλια αυτά, η ΕΑΤ θα προχωρήσει στη δημιουρyία χρηματοδοτικών εργαλείων στα οποία, όπως και σήμερα, θα συμμετάσχουν με κεφάλαια οι εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες.

Δεδομένο θεωρείται ότι η ΕΑΤ θα διατηρήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), μέσω του οποίου θα παρέχονται δάνεια κυρίως επενδυτικού σκοπού σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι ενεργό μέσω του ΤΕΠΙΧ το χρηματοδοτικό εργαλείο «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ, τα δάνεια του οποίου είναι άτοκα στο 40% του κεφαλαίου.

Επίσης, «τρέχει» το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας με προϋπολογισμό 141 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων με 62,5 εκατ. ευρώ.

Για τη νέα περίοδο η ΕΑΤ προετοιμάζεται ήδη να προχωρήσει σε σύντομο διάστημα στη δημιουργία και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων στοχευμένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική