Χρηματοδότηση για συμπράξεις ερευνητικής αριστείας

ΤτΕ: Μείωση κατά 1,72 δισ. ευρώ των δανείων που διαχειρίζονται servicers
21 Μαρτίου, 2024
Παράταση για τη δράση «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»
22 Μαρτίου, 2024
Δείτε τα όλα

Χρηματοδότηση για συμπράξεις ερευνητικής αριστείας

22/3/24

Σε δύο εβδομάδες εκπνέει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ΑΕΙ

Έως και τις 5 Απριλίου θα κατατίθενται αιτήσεις για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – ΣΕΑ», το οποίο χρηματοδοτεί κοινά ερευνητικά έργα μεταξύ επιχειρήσεων και Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας» ανέρχεται σε 128.419.200 ευρώ, εκ των οποίων τα 88.200.000 ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 2.419.200 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα 37.800.000 ευρώ αποτελούν την ιδιωτική συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη της δημιουργίας κοινοπραξιών ερευνητικών ομάδων με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων, διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών Έρευνας και Ανάπτυξης, με έμφαση σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.

Κίνητρα συνεργασιών

 Το έργο θα επιχορηγεί συνεργασίες μεταξύ δύο, κατ’ ελάχιστον, ανεξάρτητων μερών, δηλαδή ενός ΑΕΙ και μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που θα έχουν ως επιδίωξη την επίτευξη κοινού στόχου με καταμερισμό εργασίας. Τα συνεργαζόμενα μέρη (ΑΕΙ και επιχειρήσεις) καθορίζουν από κοινού το αντικείμενο του συνεργατικού ερευνητικού έργου, το υλοποιούν σε συνεργασία, αναλαμβάνουν από κοινού τους κινδύνους, και είναι κύριοι των αποτελεσμάτων του, όπως αποτυπώνεται στο συμφωνητικό συνεργασίας. Ουσιαστικά, το έργο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δώσει κίνητρα σε δυναμικούς πανεπιστημιακούς ερευνητές να υλοποιήσουν καινοτόμα ερευνητικά έργα σε συνεργασία με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να τονωθεί η δημιουργία τεχνογνωσίας και να διευκολυνθεί η μεταφορά της στην πραγματική οικονομία και για τον λόγο αυτόν αφορά επιχορηγήσεις συνεργατικών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του έργου, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των ερευνητικών προτάσεων περιλαμβάνουν την έμφαση στις θετικές και τεχνικές επιστήμες (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics) και ιδίως σε τεχνολογίες αιχμής, την απορρέουσα δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων, εφαρμογών και μεθόδων και την ποιότητα των συμμετεχόντων ερευνητών.

Θεματικοί τομείς

Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος, τα κοινά έργα πρέπει να είναι εστιασμένα στους εξής θεματικούς τομείς: 1. Αγροδιατροφική Αλυσίδα. 2. Βιοεπιστήμες, Υγεία και Φάρμακα. 3. Ψηφιακές Τεχνολογίες. 4. Αειφόρος Ενέργεια. 5. Περιβάλλον και Κυκλική Οικονομία. 6. Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα. 7. Υλικά – Κατασκευές και Βιομηχανία. 8. Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές Βιομηχανίες.

Μέγιστος προϋπολογισμός

Ο μέγιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης – έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.800.000 ευρώ, ο οποίος κατανέμεται στο ανώτατο ποσό του 1.080.000 ευρώ (60% του προϋπολογισμού της πρότασης) για τις επιχειρήσεις και στο ανώτατο ποσό των 720.000 ευρώ (40% του προϋπολογισμού της πρότασης) για τα ΑΕΙ. Ειδικότερα:

α) Τα ΑΕΙ θα χρηματοδοτηθούν για το 100% των επιλέξιμων δαπανών έως του ποσού των 720.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος θα καλυφθεί από πόρους του εθνικού ΠΔΕ. Θα πρέπει ωστόσο να υπολογίζεται και να αναγράφεται διακριτά το επιπρόσθετο ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ κατά τη σύνταξη του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Το ανώτατο ποσό των 720.000 ευρώ αφορά συμπράξεις με συμμετοχή τουλάχιστον δύο ΑΕΙ, ενώ το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για συμπράξεις με συμμετοχή μόνο ενός ΑΕΙ δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ ανά έργο – πρόταση χρηματοδότησης (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

β) Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν το 50% των επιλέξιμων δαπανών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (540.000 ευρώ) και 50% θα καλυφθεί μέσω ιδιωτικής συμμετοχής (540.000 ευρώ), με ανώτατο συνολικό ποσό 1.080.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό των 540.000 ευρώ αφορά συμπράξεις με συμμετοχή τουλάχιστον δύο επιχειρήσεων, ενώ το ανώτατο ποσό της ενίσχυσης για συμπράξεις με συμμετοχή μόνο μίας επιχείρησης – δυνητικού δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 270.000 ευρώ ανά έργο – πρόταση (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι μη επιλέξιμος και αποτελεί ιδιωτική δαπάνη της επιχείρησης), διατηρώντας αμετάβλητο το χρηματοδοτικό σχήμα της πρότασης (60% για τις επιχειρήσεις και 40% για τα ΑΕΙ).

Δυνητικοί δικαιούχοι

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται συμπράξεις υφιστάμενων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, ήτοι: πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ. και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), εκπροσωπούμενων από τον οικείο Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), σύμφωνα με το οικείο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, με τις ακόλουθες βασικές προϋποθέσεις:

  1. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η υποκατάσταση της επιχείρησης από υπεργολάβο στην εκτέλεση και παράδοση ολόκληρου ή μέρους του έργου.
  2. Η σύμπραξη περιλαμβάνει τουλάχιστον μία επιχείρηση και ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ), σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου 4957/2022 (ΦΕΚ Α’ 141), των οποίων οι ακαδημαϊκές μονάδες (τμήματα/ μονοτμηματικές σχολές) οργανώνουν προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών.
  3. Ένα μέλος της σύμπραξης δεν επιτρέπεται να αποτελέσει υπεργολάβο ή προμηθευτή άλλου μέλους για τις ανάγκες του έργου «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας».

Προϋποθέσεις συμμετοχής Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής για τις επιχειρήσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Να λειτουργεί η επιχείρηση νόμιμα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης (με έδρα ή υποκατάστημα) στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαθέτει ΑΦΜ ή VAT. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατά την υποβολή της αίτησης δεν διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, δεσμεύονται ότι κατά την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης θα διαθέτουν εγκατάσταση ή υποκατάστημα (όχι σύσταση νέας, θυγατρικής εταιρείας) εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Να πληρούνται οι απαιτήσεις i) και ii), iii) όπως ορίζονται ανωτέρω. ˜ Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το ερευνητικό σχέδιο πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους (π.χ. άδεια λειτουργίας, υπεύθυνη δήλωση έναρξης λειτουργίας, απαλλακτικό άδειας λειτουργίας, γνωστοποίηση έναρξης λειτουργίας κ.λπ.). Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής.
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα [Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) του νόμου 4430/2016 ως ισχύει, Συνεταιρισμός, Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ), Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία] και να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του νόμου 4308/2014, όπως ισχύει.
  • Να μην αποτελεί εταιρεία τεχνοβλαστό (spin-off) σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4864/2021, στην οποία συμμετέχει μέλος της ομάδας έργου.
  • Να μη βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση ή να μην έχουν καταθέσει αίτηση εξυγίανσης οι πιστωτές της επιχείρησης.
  • Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου όπου θα βεβαιώνεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας ή έγγραφο απαλλαγής από τη σχετική υποχρέωση με αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο.
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
  • Να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
  • Εάν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, να έχουν αποπληρώσει το δάνειο και να έχει λυθεί η σύμβαση εγγύησης, ή εάν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης, αυτή να έχει ολοκληρωθεί.
  • Να μην είναι προβληματικές κατά τον ορισμό του άρθρου 2, σημείο 18, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 651/2014. Δύναται κατά παρέκκλιση να χορηγούνται κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019 αλλά κατέστησαν προβληματικές κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31ης Δεκεμβρίου 2021. ˜ Να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 39, παρ. 1-4 και του άρθρου 40 του νόμου 4488/2017 (Α137/13.09.2017). Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του νόμου 4557/2018 (Α’ 139), ως ισχύει, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, και ότι, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΣΔΕ του ΤΑΑ, θα επικαιροποιούν τα στοιχεία του άρθρου 22.2.δ.i) έως iii) του Καν. 2021/241.

Να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

  • Εάν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, να έχουν αποπληρώσει το δάνειο και να έχει λυθεί η σύμβαση εγγύησης, ή εάν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης, αυτή να έχει ολοκληρωθεί.
  • Να μην είναι προβληματικές κατά τον ορισμό του άρθρου 2, σημείο 18, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 651/2014. Δύναται κατά παρέκκλιση να χορηγούνται κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019 αλλά κατέστησαν προβληματικές κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2020 έως 31ης Δεκεμβρίου 2021.
  • Να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 39, παρ. 1-4 και του άρθρου 40 του νόμου 4488/2017 (Α137/13.09.2017). Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του νόμου 4557/2018 (Α’ 139), ως ισχύει, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, και ότι, σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ΣΔΕ του ΤΑΑ, θα επικαιροποιούν τα στοιχεία του άρθρου 22.2.δ.i) έως iii) του Καν. 2021/241.

Τι ισχύει για τα ΑΕΙ Ειδικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκπροσωπούνται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), ο οποίος για τις ανάγκες του έργου ορίζεται δικαιούχος και συντονιστής έργου.
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης έπειτα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
  • Να δεσμευτούν ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
  • Να δεσμευτούν ότι σε περίπτωση που το ΑΕΙ αποκτήσει οικονομικό όφελος από την ενισχυόμενη δραστηριότητα μεταφοράς γνώσης, υποχρεούται να το επενδύσει σε κύρια δραστηριότητά του, προκειμένου να διατηρείται η μη οικονομική φύση της ενισχυόμενης δραστηριότητας αυτής. Οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους. Η μη ικανοποίηση μιας ή περισσότερων εξ αυτών αποτελεί λόγο αποκλεισμού της σύμπραξης και λόγο απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki