Το στοίχημα της φοροδιαφυγής στις εορτές

Φορολογικοί έλεγχοι χωρίς αντίκρισμα
30 Δεκεμβρίου, 2015
Αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας για μεταβιβάσεις ακινήτων
30 Δεκεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Το στοίχημα της φοροδιαφυγής στις εορτές

[:el]30/12/2015

Μπαράζ επιτόπιων φορολογικών ελέγχων στην αγορά την περίοδο των εορτών έχει εξαπολύσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προλάβει φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω μη έκδοσης αποδείξεων, την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει στερήσει από τους ελεγκτές των ΔΟΥ και της ΥΕΔΔΕ το όπλο της άμεσης επιβολής προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Συγκεκριμένα, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι:

«Στo πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων του υπουργείου Οικονομικών για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής, αυξημένος αριθμός συνεργείων ελέγχου θα προβεί στη διενέργεια ελέγχων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικότητα.

Τα συνεργεία αυτά θα διενεργούν ελέγχους όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του νέου έτους». Στην ανακοίνωση της ΓΓΔΕ επισημαίνεται εξάλλου ότι:

«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με το νόμο 4337/2015 προβλέπονται πρόστιμα ορθολογικά». Επιβεβαιώνεται δε ότι «σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου δεν επιβάλλεται πλέον αυτοτελές πρόστιμο για κάθε παράβαση ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων ποσού 100, 250, 500 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ, αλλά πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί στο στοιχείο που δεν εκδόθηκε».[:]