To νέο καθεστώς εισφορών για τις παροχές των επιχειρήσεων σε είδος και χρήμα

4 στους 10 φορολογούμενους προσφεύγουν στη δικαιοσύνη – Πόσοι δικαιώνονται
17 Μαρτίου, 2023
Αγρότες: Παράταση έξι μηνών σε 2 δράσεις για την ολοκλήρωση επενδύσεων
17 Μαρτίου, 2023
Δείτε τα όλα

To νέο καθεστώς εισφορών για τις παροχές των επιχειρήσεων σε είδος και χρήμα

17/03/2023

Αλλάζει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023 το καθεστώς εισφορών για τις παροχές των επιχειρήσεων στους εργαζομένους σε χρήμα και σε είδος.

Συγκεκριμένα με νέα διάταξη που πέρασε το 2022 διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο σε σχέση με το ποιες παροχές σε χρήμα και είδος επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές 20%  και για ποιες παροχές σε είδος προβλέπεται πλήρη απαλλαγή από εισφορές.

Οι παροχές σε είδος απαλλάσσονται από εισφορές μεταξύ άλλων όταν εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Αντίθετα, σε παροχές σε χρήμα αλλά και σε είδος ακόμα και αν είναι πχ έκτακτες και συμβατικές με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας επιβάλλονται εισφορές 20%.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν ιδίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν βιομηχανικοί κύκλοι στο Capital.gr.

Πιο αναλυτικά, η νέα διάταξη προβλέπει τα ακόλουθα:

Ποιες παροχές θεωρούνται “αποδοχές” και καταβάλλονται εισφορές

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη νέα διάταξη (2022) αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται εισφορές θεωρούνται οι κάθε είδους παροχές σε χρήμα και σε είδος που χορηγούνται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο

Οι παροχές αυτές μπορούν να χορηγούνται εναλλακτικά:

– Σε τακτικά χρονικά διαστήματα

– Σε έκτακτα χρονικά διαστήματα

– Από συμβατική υποχρέωση των εργαζομένων προς τον εργοδότη τους

– Από νόμιμη υποχρέωση των εργαζομένων προς τον εργοδότη τους

– Οικειοθελώς, δηλαδή ως αντάλλαγμα για την εργασία τους (με εξαίρεση τις παροχές κοινωνικού χαρακτήρα που είναι τα δώρα λόγω γάμου του ασφαλισμένου ή των τέκνων του, ή λόγω γέννησης τέκνων του ασφαλισμένου και το βοήθημα σε οικογένεια θανόντος ασφαλισμένου).


Ως αποδοχές επί των οποίων υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών θεωρούνταν τα χρηματικά ποσά (φιλοδωρήματα ή άλλου είδους αμοιβές) που τυχόν καταβάλλονται κατά συνήθεια από τρίτους και που υπολογίζονται βάσει σχετικών πινάκων (σ.σ. δεν θεωρούνται “αποδοχές” οι παροχές σε είδος).

Το συνολικό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Για ποιες παροχές υπάρχει απαλλαγή από εισφορές



Οι παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους, οι οποίες χορηγούνται αυτούσιες εξ ελευθεριότητας του εργοδότη, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, και δεν υπόκεινται σε κοινωνικο- ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες κρατήσεις, εφόσον εναλλακτικά:

– Εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης

– Συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας

– Αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων

– Χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα

Στην έννοια των παραπάνω παροχών περιλαμβάνεται η χορήγηση τροφής (ελαφρύ γεύμα, γεύμα, δείπνο), κατά την διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος.


Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι χορηγούμενες από τον εργοδότη διατακτικές σίτισης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή προς τους εργαζόμενους εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος, και συνεπώς δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον:

– Χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζόμενους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά την διάρκεια της εργασίας τους

– Η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα

– Ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα. Μάλιστα, η παραπάνω ανταλλαγή θα πρέπει να γίνεται σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζόμενους.

Διευκρινίζεται ότι, οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται αθροιστικά εκ μέρους του εργοδότη. 

Άρα τα ελεγκτικά όργανα του e – Ε.Φ.Κ.Α. προκειμένου να κρίνουν για την υποχρέωση η μη καταβολής εισφορών επί των χορηγούμενων εκ μέρους του εργοδότη διατακτικών σίτισης, θα πρέπει να εξετάζουν, εκτός των άλλων, τόσο την ύπαρξη σύμβασης μεταξύ αυτού και του δικτύου καταστημάτων, όσο και τους όρους αυτής.


Σε περίπτωση μη τήρησης και των τεσσάρων προϋποθέσεων οι χορηγούμενες από τον εργοδότη διατακτικές σίτισης, υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Πηγή: capital.gr