Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του χρόνου

Ενισχύσεις ύψους 300 εκατ. για έργα έρευνας και καινοτομίας
23 Σεπτεμβρίου, 2022
Από 20/10 οι αιτήσεις για Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών στο Ταμείο Ανάκαμψης
23 Σεπτεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του χρόνου

23/09/2022

Σε έναν -ακόμη- αγώνα δρόμου για την απορρόφηση άλλων 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και το τέλος του χρόνου έχει μπει το ΥΠΟΙΚ.

Την επιτάχυνση των έργων που βοηθούν στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι οι επιδοτήσεις για πράσινες και ψηφιακές δράσεις προς ΜΜΕ, προωθεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την απορρόφηση πόρων του Ταμείου ύψους 3,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους.

Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά 1,25 δισ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης, ποσό σαφώς μεγαλύτερο από τα 307 εκατ. ευρώ που απορροφήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ παραδέχονται ότι η επίτευξη του ετήσιου στόχου, μέσα στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος του χρόνου, είναι δύσκολη υπόθεση. Τούτο διότι μεταξύ των έργων στα οποία έχει υπολογιστεί ότι θα διατεθούν χρήματα βρίσκονται και επενδύσεις οι οποίες προϋποθέτουν διαγωνισμούς. “Ένα μέρος από τους διαγωνισμούς αυτούς παρουσιάζουν τα γνωστά προβλήματα των καθυστερήσεων και των εμπλοκών. Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απορρόφησης, προωθούνται το αμέσως επόμενο διάστημα δράσεις πράσινων επιδοτήσεων, όπως το “Εξοικονομώ Επιχειρώντας”, που αποτελεί την εκδοχή του γνωστού προγράμματος “Εξοικονομώ” για εμπορικά ακίνητα. 

Μια δεύτερη καθυστέρηση που αντιμετωπίζει το ΥΠΟΙΚ έρχεται από τις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν δεν έχει εκδώσει ακόμη τα νομικά κείμενα για την σύνταξη και την υλοποίηση του προγράμματος REpowerEU, που θα αποτελέσει για την Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ οργανική προσθήκη στα εθνικά προγράμματα (στην περίπτωση της Ελλάδας του Ελλάδα 2.0.) Το αποτέλεσμα είναι κανείς να μην γνωρίζει τα επιλέξιμα έργα και το ποσό που θα χρειαστεί να διεκδικήσει από τα αδιάθετα δάνεια ύψους περίπου 230 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Μια πρόσθετη δυσκολία στη διαδικασία της αναθεώρησης του προγράμματος βάζει και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος έχει ανατρέψει τους προϋπολογισμούς πολλών από τα υπό υλοποίηση έργα υποδομής. Αν και η λύση που έχει επιλεγεί είναι η μείωση του φυσικού αντικειμένου του έργου, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί διαπραγματεύσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται. 

Η δεύτερη δόση 

Μέσα σε όλα αυτά, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να καταθέσει και το αίτημα για την καταβολή της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αντιστοιχεί σε επιδοτήσεις ύψους 1,97 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη φάση επανεξετάζεται η υλοποίηση των 25 ορόσημων που θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν υποβληθεί το αίτημα, ώστε πλέον, μόλις υποβληθεί, να μένει μόνο το τρίμηνο των ελέγχων από τα κοινοτικά όργανα πριν τα χρήματα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα 

Επιτάχυνση στα δάνεια 

Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι δηλώσεις για ακόμη επιθετικότερες αυξήσεις στο άμεσο μέλλον έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο και τα οποία θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΟΙΚ για τα σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 3,92 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Μέχρι και το τέλος του χρόνου, ο προϋπολογισμός των επενδύσεων που θα υποβληθούν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ και ένα ποσοστό της τάξης του 20% αναμένεται να πάρει τις τελικές εγκρίσεις από ΥΠΟΙΚ και τράπεζες και να αρχίσει να υλοποιείται πριν από το τέλος του χρόνου.

Πηγή: Capital.gr