Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης – Από «κόσκινο» 2 στους 3 φορολογούμενους.
19/09/2023
Πρώτες στο «στόχαστρο» της εφορίας θα μπουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν και εμφανίζουν εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους περίπου 9 εκατ. φορολογούμενους (6,5 εκατ. δηλώσεις) δύο στους τρεις δεν ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο.
Στην κορυφή της λίστας των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι οι εισοδηματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι μισοί μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, γεγονός που πιστοποιεί ότι ναι μεν υπάρχει φοροδιαφυγή που δεν έχει εντοπιστεί, όμως ταυτόχρονα φανερώνει και το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο έλεγχος των δηλώσεων θα έχει ως αφετηρία τη σύγκριση των διαθέσιμων στοιχείων των δαπανών και των εισοδημάτων των φορολογουμένων, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, και στις εξής διασταυρώσεις:
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ στοχεύει στον εντοπισμό των νοικοκυριών που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις θα καταρτιστεί η λίστα με τους φορολογούμενους που εμφανίζουν πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δαπάνες και στα έσοδά τους, προκειμένου να κληθούν να δώσουν τις απαραίτητες «εξηγήσεις». Επισημαίνεται ότι φέτος, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υποβλήθηκαν συνολικά 6.508.636 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι μηδενικές (47,73%), ενώ περίπου τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στην εφορία. Αναλυτικότερα, από το σύνολο των 6.508.636 εκκαθαριστικών ποσοστό 47,73% είναι μηδενικό, ενώ το 36,27% καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο ύψους 3,7 δισ. ευρώ, και 16,01% υπόχρεοι θα λάβουν επιστροφή συνολικά 432,5 εκατ. ευρώ.
Οι επιστροφές φόρου, οι συμψηφισμοί και οι ρυθμίσεις
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΑΑΔΕ προχωρά, από την πρώτη στιγμή, στην επιστροφή του φόρου εισοδήματος εντός μιας εβδομάδας από την υποβολή της δήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 31 Μαρτίου 2023 οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν γίνει είκοσι δύο πληρωμές. Ειδικότερα, από τους 1.406.823 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί ήδη 716.222 (50,91%) υπόχρεοι οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 175,1 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου, γίνεται επανέλεγχος.
Σε κάθε περίπτωση, με βάση και το σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές (ΕΦΚΑ), ή δεν χρωστούν ΕΝΦΙΑ, ή για κάποιο άλλο λόγο δεν έχουν δέσμευση ενημερότητας, θα συμψηφίζονται κεντρικά στο πρώτο και στο τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, με την αρχή να έχει γίνει από το τέλος Απριλίου.
Βέβαια, όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις εφορίες.
Όσον αφορά δε τους φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό και καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο στην εφορία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον έχουν εξοφλήσει τις δόσεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, έχουν ακόμη έξι δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, ή μπορούν ακόμη και τώρα είτε να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%, ή επίσης σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι φέτος ο μέσος πρόσθετος φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν 2.360.683 φορολογούμενοι είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς ανέρχεται σε 3,68 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία 1.563 ευρώ έναντι 1.226 ευρώ πέρυσι.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ