Συνάντηση Δραγασάκη με τραπεζίτες με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια

Ιδιώτης μπορεί να προβεί σε κατάσχεση εσόδων από ΔΟΥ
15 Μαΐου, 2015
«Εκτίναξη» για ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές τον Απρίλιο
18 Μαΐου, 2015
Δείτε τα όλα

Συνάντηση Δραγασάκη με τραπεζίτες με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια

15/5/2015

Την Τετάρτη συναντήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι πρόεδροι των συστημικών τραπεζών. Θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων και η αποδοτικότερη αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.

Πέρα από τα ζητήματα αυτά πηγές αναφέρουν και εκτενείς αναφορές στα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια.

Εκτιμάται ότι επίκεινται αλλαγές στο ν. 3869/2010, γνωστό και ως νόμο Κατσέλη, ο οποίος φαίνεται να παραγκωνίζεται για χάρη των εξωδικαστικών συμβιβασμών των δανειοληπτών με τις τράπεζες.

Περαιτέρω, φαίνεται να συνεχίζεται η εφαρμογή του νόμου Δένδια για τις επιχειρήσεις, με κάποιες επικείμενες αλλαγές, αντί για επέκταση και στους επαγγελματίες του ν. 3869/2010. Ουσιαστικά πρόκειται για τιτλοποίηση των δανείων και πώλησή των σε funds. Από αυτή τη ρύθμιση δε θα εξαιρεθούν ούτε τα ενήμερα δάνεια.

Τέλος, τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, καταναλωτικά και στεγαστικά, φαίνεται να προωθούνται προς εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας, γεγονός που θα επιφέρει αυξημένα έξοδα σε δανειολήπτες και θα τους οδηγήσει σε ένα νέο φαύλο κύκλο.