Στο τραπέζι παράταση για τα αδήλωτα κεφάλαια

Στο προσκήνιο τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
22 Σεπτεμβρίου, 2017
Τέλος στον «ξαφνικό θάνατο» για μη καταβολή δόσης από ρύθμιση οφειλών
22 Σεπτεμβρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Στο τραπέζι παράταση για τα αδήλωτα κεφάλαια

[:el]22/09/2017

Ξεπερνούν τις 100.000 τα άτομα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, ενώ η φορολογητέα ύλη κυμαίνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ. Τα βεβαιωμένα έσοδα διαμορφώνονται στα 500 εκατ. ευρώ. Αναμένεται εγκύκλιος Πιτσιλή για ποιες υποθέσεις θα έχουν προτεραιότητα στους ελέγχους.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων.

Στη λήψη της τελικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών θα βαρύνει το «ταμείο» που θα γίνει στο τέλος του μήνα, με τις έως σήμερα επιδόσεις μιας ρύθμισης για την οποία ο πήχης είχε μπει πολύ ψηλά. Το ύψος των τελικών φορολογικών επιβαρύνσεων (συντελεστής έως και κοντά στο 60%) προσγείωσε τις προσδοκίες, αλλά τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά άσχημα πήγε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ξεπερνούν τις 100.000, με τη φορολογητέα ύλη η οποία καταγράφηκε να κυμαίνεται πέριξ των 5 δισ. ευρώ και τα βεβαιωμένα έσοδα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Άσχημα, δεν το λες.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι φορολογούμενοι οι οποίοι εντάσσονται στη ρύθμιση προχωρούν σε διακανονισμό των οφειλών τους σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις, εξασφαλίζοντας για το επόμενο χρονικό διάστημα μια αξιοσημείωτη ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού. Το γεγονός μάλιστα ότι υπό προϋποθέσεις οι χρήσεις μεταξύ 2006 και 2010 δεν θεωρούνται απευθείας παραγεγραμμένες αναμένεται να αναθερμάνει το ενδιαφέρον.

Με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, συμμορφούμενος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξεκαθάρισε ότι οι μοναδικές χρήσεις οι οποίες παραγράφονται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις στο σύνολό τους είναι αυτές μεταξύ 2001 και 2005.

Εντός των ημερών μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και η αναλυτική εγκύκλιος Πιτσιλή προς τους προϊσταμένους του ελεγκτικού μηχανισμού για τους κανόνες προτεραιοποίησης των προς έλεγχο υποθέσεων με βάση ακριβώς τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επισήμως, από το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παράτασης της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων, η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εάν τελικά υπάρξει παράταση, θα αφορά το χρονικό διάστημα έως το τέλος του έτους, με ένα νέο «πέναλτι» στον συντελεστή φόρου σε σχέση με όσους σπεύσουν έως το τέλος του μήνα.

Πηγή: Euro2day[:]