Στο ράφι μέχρι νεωτέρας το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Ταμείο Ανάκαμψης: Προ των πυλών 4 εμβληματικά προγράμματα επιδότησης για ΜμΕ
10 Ιουνίου, 2022
Πώς ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στα ταμεία
10 Ιουνίου, 2022
Δείτε τα όλα

Στο ράφι μέχρι νεωτέρας το πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

10/06/2022

Χαμηλές πτήσεις παρουσίαζε το πρόγραμμα, με τις επιχειρήσεις να κάνουν περιορισμένη χρήση. Ποιοι κλάδοι συμμετείχαν. Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις. Τι ισχύει για το επίδομα άδειας στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στο Συν-Εργασία.

Αυλαία, τουλάχιστον για το καλοκαίρι, ρίχνει το πρόγραμμα Συν-Εργασία, με το σύστημα Εργάνη να δέχεται έως τις 10 Ιουνίου τις τελευταίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αιτήσεις για τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 ως συμπληρωματικό της βασικής επιλογής στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αυτό των αναστολών συμβάσεων.

Οι εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν έως και τις 10 Ιουνίου, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, αιτήσεις για τον Μάιο – Β’ φάση. Έως τις 10 Ιουνίου θα υποβάλλονται αιτήσεις για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο – Β’ φάση. Προσοχή όμως: Οι αιτήσεις αυτές αφορούν μόνο επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β’ φάσης ή έχουν υποβάλει, αλλά οι εργαζόμενοι αποκλείστηκαν από τις σχετικές πληρωμές.

Το πρόγραμμα Συν-Εργασία από τους πρώτους κιόλας μήνες έδειξε ότι ενδιαφέρει κυρίως τουριστικές και εποχικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, εστίαση, τουριστικά λεωφορεία κ.λπ., αλλά και επιχειρήσεις – βιομηχανίες που μείωσαν την παραγωγή τους. Κάθε μήνα, συμμετείχαν μέσω αυτών των επιχειρήσεων μόλις 30.000-35.000 άτομα, ενώ όπως και σε όλα τα υπόλοιπα προγράμματα στήριξης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, υπήρχε και ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι μέσω του προγράμματος Συν-Εργασία, οι επιχειρήσεις μείωναν για τους εργαζόμενους που είχαν εντάξει σε αυτό τον χρόνο εργασίας έως και κατά 50%. Για το διάστημα που οι μισθωτοί δεν εργάζονταν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ελάμβαναν το 60% της αμοιβής, με το δημόσιο να καλύπτει και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η λήξη του δεν θα συνοδευθεί με απολύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις που κατά κύριο έκαναν χρήση του προγράμματος αυτού ήδη αυξάνουν το προσωπικό τους, λόγω της τουριστικής περιόδου και των αυξημένων προσδοκιών που υπάρχουν για τον κλάδο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος αδείας για το 2022, για όσους εργαζόμενους συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Βάσει της τακτικής που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στον μηχανισμό Συν-Εργασία, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζόμεένων. Στην πράξη, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής των εργαζόμενων στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Πηγή: Euro2day.gr