Στην τελική ευθεία το e-banking για τους κόκκινους δανειολήπτες

Πότε θα «χτυπήσουν» ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος
27 Μαρτίου, 2024
48 ώρες προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών – POS
28 Μαρτίου, 2024
Δείτε τα όλα

Στην τελική ευθεία το e-banking για τους κόκκινους δανειολήπτες

26/3/24

Λίγα 24ωρα έμειναν για να βγουν στον “αέρα” οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις οποίες οι οφειλέτες θα λαμβάνουν άμεση ενημέρωση για τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές τους από τις εταιρείες διαχείρισης.

Η προθεσμία που έχει ορίσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών -με νόμο που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023- είναι η Κυριακή 31  Μαρτίου, ένας στόχος ιδιαίτερα “φιλόδοξος” για τους servicers που διαχειρίζονται σήμερα κόκκινα δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, έστειλε επιστολή στις εταιρείες διαχείρισης ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της πλατφόρμας. 

Υψηλόβαθμες πηγές των servicers κάνουν λόγο στο Capital.gr για “αγώνα δρόμου” προκειμένου να προλάβουν τη σφιχτή προθεσμία που προβλέπει η νομοθεσία του ΥΠΕΘΟ. Ένας λόγος είναι ότι ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων μεταβιβάστηκε από τις τράπεζες στα funds σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (τα έτη 2019-2020) και χωρίς να υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία των οφειλών και των δανειοληπτών. 

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι τα χαρτοφυλάκια NPEs περιλαμβάνουν πολλές “ουρές” όπως οι οφειλές που εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη και ρυθμίστηκαν με -χειρόγραφες- δικαστικές αποφάσεις αλλά και ρυθμίσεις παλαιού τύπου (π.χ. “step-up”) που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο να τυποποιηθούν και να ενταχθούν σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα. 

Αυτές οι περιπτώσεις είναι που τρέχουν να προλάβουν οι servicers προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι εν λόγω κατηγορίες οφειλών δεν υπερβαίνουν το 5% των συνολικών τους χαρτοφυλακίων.

Ποιοι servicers είναι έτοιμοι να βγουν live

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αρκετοί servicers απάντησαν ήδη στο ΥΠΕΘΟ τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, την προσεχή Πέμπτη η Γενική Γραμματεία έχει συγκαλέσει συνάντηση με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης DoValue, Intrum, Cepal -οι οποίες διαχειρίζονται πάνω από το 90% των κόκκινων χαρτοφυλακίων της χώρας- προκειμένου να παρουσιάσουν την υλοποίησή τους.

Υψηλόβαθμες πηγές των εν λόγω εταιρειών αναφέρουν στο Capital.gr ότι έχουν ολοκληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την υλοποίηση και “τρέχουν” κάποιες τελικές προσαρμογές για να είναι έτοιμες να βγουν στον “αέρα” την επόμενη εβδομάδα. Προβάδισμα στη διαδικασία υλοποίησης έχει η Intrum, η οποία έχει ήδη βγάλει live ένα portal ενημέρωσης των οφειλετών μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του e-banking της Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες που θα παρέχει το σύστημα e-banking των servicers θα πρέπει να περιλαμβάνει υπόλοιπα οφειλής με επιμέρους ανάλυση σε κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο. Επιπλέον, οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερώνονται για την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

“Κλειδί” στην υλοποίηση της πλατφόρμας είναι το σύστημα ταυτοποίησης του χρήστη. Προκειμένου να δοθεί στους servicers ένας βαθμό ευελιξίας, ο νόμος προβλέπει ότι η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει είτε με ξεχωριστούς κωδικούς (όπως οι τράπεζες) είτε μέσω gov.gr. Οι μεγαλύτερες εταιρείες -όπως η doValue και η Cepal- χρησιμοποιούν τη δεύτερη μέθοδο η οποία θεωρείται πιο αξιόπιστη αλλά και πιο απαιτητική σε χρόνο και χρήμα. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr