«Στέγνωσε» 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις

48 ώρες προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών – POS
28 Μαρτίου, 2024
“Ράμπο” της εφορίας για όλα τα ακίνητα
28 Μαρτίου, 2024
Δείτε τα όλα

«Στέγνωσε» 1 στις 2 μικρές επιχειρήσεις

28/3/24

Μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά καταδεικνύει η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, παρά τα κέρδη του 2023.

Σημαντικά ζητήματα ρευστότητας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων διαθέτει μηδενικό ταμείο ή το ταμείο επαρκεί το πολύ για έναν μήνα, αν και ήταν κερδοφόρο το 2023 για περίπου 6 στις 10 ελληνικές ΜμΕ της χώρας.

Ορατό πάντως για ακόμη μια φορά είναι το χάσμα στις επιδόσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων σε σχέση με τις μικρότερες, με τις πρώτες να καταγράφουν υψηλότερους τζίρους, καλύτερη κερδοφορία και γεμάτα ταμεία. Καλύτερες είναι οι επιδόσεις στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στο εμπόριο και στην εστίαση επικρατούν πιο έντονες πιέσεις.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό (30,6%) των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες ή ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

«Για τις επιχειρήσεις αυτές τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα και, αντιστρόφως, ασθενέστερη η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Μπαράζ ακρίβειας

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024, φαίνεται ότι το πληθωριστικό κύμα θα συνεχιστεί, καθώς το 24,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές του, έναντι μόλις 3% που δήλωσε ότι θα τις μειώσει.

Εξάλλου, το 33,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές του το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό αυτό, αν και είναι μειωμένο σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες έρευνες παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Σε κλαδικό επίπεδο είχαμε μικρότερα ποσοστά επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές τους στους τομείς των υπηρεσιών (26,4%) και της μεταποίησης (32,4%) σε σχέση με τις εμπορικές επιχειρήσεις (40,7%).

Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε. Μεσοσταθμικά, γι’ αυτές τις επιχειρήσεις το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε κατά 35%. Τομεακά, το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 34,6%, στη μεταποίηση κατά 39,2% και στις υπηρεσίες κατά 33,1%. Τέλος, στις επιχειρήσεις εστίασης το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 46%.

Τομεακά, το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 34,6%, στη μεταποίηση κατά 39,2% και στις υπηρεσίες κατά 33,1%. Τέλος, στις επιχειρήσεις εστίασης το λειτουργικό κόστος αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 46%.

Οικονομικές επιδόσεις

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα για τα αποτελέσματα χρήσης των επιχειρήσεων το 2023 (κέρδη ή ζημίες) είναι καλύτερα σε σχέση με το 2022. Ειδικότερα, περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσαν ότι είχαν κέρδη το 2023, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). Από την άλλη, το 19,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ζημίες (22,4% το αντίστοιχο ποσοστό το 2022), ενώ το 13,7% των επιχειρήσεων δήλωσε πως δεν είχε ούτε κέρδη ούτε ζημίες (16,1% το αντίστοιχο ποσοστό το 2022).

Το 29,1% δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2023, έναντι 34,2% που δήλωσε ότι μειώθηκε και 34,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε ο ίδιος. Η εικόνα είναι καλύτερη για τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών έναντι των μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, παρατηρείται μια θετική σχέση μεταξύ του μεγέθους των επιχειρήσεων και της εξέλιξης στον κύκλο εργασιών, αφού οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βάση τόσο τον κύκλο εργασιών (πάνω από 300.000 ευρώ) όσο και τον αριθμό εργαζομένων (πάνω από 5 άτομα) παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις (έως 50.000 ευρώ κύκλο εργασιών ή/και χωρίς προσωπικό).

Περισσότερες από 4 στις 10 (42,4%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσαν μείωση της ρευστότητας το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Από την άλλη, το 21,5% δήλωσε αύξηση, ενώ για το 35,6% η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε.

Ως προς τα ρευστά διαθέσιμα, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη για ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 25,5% των επιχειρήσεων έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 16,40% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις εστίασης, όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα ανέρχεται στο 61,3% (30,7% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και 30,7% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για έναν μήνα).

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr