Πώς θα διατεθούν τα επιπλέον χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε κλοιό οι φοροφυγάδες – Ερχεται πλατφόρμα e-καταγγελιών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος
5 Σεπτεμβρίου, 2023
Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες αξιολογήσεις αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»
6 Σεπτεμβρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Πώς θα διατεθούν τα επιπλέον χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Μεγαλώνει ο «κουμπάρας» για τους μικρομεσαίους – Δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο – Έχουν υποβληθεί επενδύσεις άνω των 18 δισ ευρώ

05/09/2023

Με φθηνό χρημα για τι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γεμίζει διαρκώς ο “κουμπάρας” του Ταμείου Ανάκαμψης. Το αίτημα για επιπλέον επιπλέω πόρους από το Ταμείο αφορά την αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού χορήγηση προνομιακών δανείων, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 12,7 δισ. ευρώ. Τα δάνεια του Ταμείου Ανακαμψης χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού, σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες), εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου, που καταγράφεται διεθνώς.

Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν, σε συνδυασμό με το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ μέσω του REPowerEU, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ιδιώτες για τη χώρα μας αυξάνουν το ποσό του δανειακού προγράμματος στα 17,73 δις. ευρώ. Εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορυν στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Tα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής. Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στους 13 μήνες από την πρώτη συμβασιοποίηση, τον Ιούνιο 2022, έχουν ήδη εγκριθεί 197 επενδύσεις και έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες 197 δανειακές συμβάσεις με προϋπολογισμό 7,15 δισ. ευρώ. Από αυτά:

  • 2,87 δισ ευρώ θα προέλθουν από δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψηςκαι Ανθεκτικότητας,
    · 2,5 δισ ευρώ από τα κεφάλαια των τραπεζών και
  • 1,78 δισ € από τα ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

    Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,88% και ημέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων είναι τα 13 έτη. Από τις 197 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί οι 87 (44%) αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 954 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 418,12 εκατ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ