Προς παράταση το Πρόγραμμα "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης"

Ενεργοποιούνται έξι προσκλήσεις συνολικού ύψους €112,7 εκατ.
8 Απριλίου, 2016
Όλα για τη νέα φορολογική δήλωση
8 Απριλίου, 2016
Δείτε τα όλα

Προς παράταση το Πρόγραμμα "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης"

[:el]8/4/2016

Την παράταση κατά ένα μήνα της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ζητάει, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Το αίτημα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το ακριβές ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος του 2015 θα επηρεάσει ποιοι θα είναι οι τελικοί δικαιούχοι, που θα εγκριθούν.

Επειδή, όμως, μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης της επιστολής, δεν είχε ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο taxis, ώστε οι δικαιούχοι του προγράμματος να δηλώσουν το ακριβές συνολικό δηλωθέν εισόδημα του Ε1, όπως αυτό περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, και το ΟΕΕ έγινε δέκτης πλήθους αιτημάτων των δικαιούχων – μελών, ζητήθηκε η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου (από 15 Απριλίου), προκειμένου να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε οι δυνητικοί δικαιούχοι πρώτα να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση και εν συνεχεία την αίτησή τους στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η επιστολή του ΟΕΕ.

Μπορεί σήμερα να έχει ανοίξει η εφαρμογή για την κατάθεση του Ε1 στο taxis, παρόλα αυτά δηλώσεις δεν γίνονται. Ο λόγος είναι ότι οι λογιστές απέχουν από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αποχή που ξεκίνησε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής στο TAXIS. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις 1200 από τις περίπου 3.000.000 δηλώσεις πρόλαβαν να «πέσουν» στο σύστημα.

«Εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, του χρόνου θα είναι αδύνατη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί – πολύ απλά – δε θα υπάρχουν λογιστικά γραφεία και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού θα έχουν βάλει λουκέτο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

 

«Καλούμε όλους τους Συναδέλφους να βάλουν κατά μέρος τα πολιτικά και συνδικαλιστικά «εγώ» τους και να απέχουν από την υποβολή δηλώσεων, ώστε το μήνυμα αντίδρασης να είναι ηχηρό, γιατί όλοι μαζί μπορούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., Βασίλης Καμπάνης.

 

«Οι οικονομολόγοι – λογιστές φοροτεχνικοί – στηρίζουν τον επιστημονικό τους φορέα και αποφάσισαν να απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε., Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.

 

Σε πρώτη φάση, η αποχή θα διαρκέσει έως και τις 18 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω δεδομένα και την αδυναμία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων ελλείψει των εκκαθαριστικών, μία μηνιαία παράταση του προγράμματος φαίνεται να είναι η μόνη λογική λύση.[:]