[:el]27/11/2015
Εκτός της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρωθεί νομοθετικά μέσα στον Δεκέμβριο για να εκταμιευθεί η υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ επιχειρεί να θέσει η κυβέρνηση το φλέγον θέμα των κόκκινων δανείων που ως επί το πλείστον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.
Μέχρι και αργά χθες το βράδυ γίνονταν προσπάθεια στο Euro Working Group να εξασφαλιστεί πίστωση χρόνου για το νομοθετικό έργο, ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το 2016 και όχι μέχρι το τέλος του 2015, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία. Οι πιθανότητες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μεγάλες ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να συναινέσουν σήμερα στο αίτημα της ελληνικής πλευράς, μεταθέτοντας σε επόμενη φάση και για τις αρχές του 2016, το νομοθετικό έργο για τα κόκκινα δάνεια μαζί με το ασφαλιστικό, και το φορολογικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ως προς την υποχρέωση της νομοθέτησης που πρέπει να γίνει για τις επιμέρους τροποποιήσεις στον “νόμο Δένδια” που αφορά κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παραδώσει εντός του Δεκεμβρίου ένα “κείμενο πολιτικής” (policy paper).
Αντίστοιχα για το πλαίσιο αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων συμφωνήθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα και θα προτείνει βέλτιστες πολιτικές, στις αρχές του 2016.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της αρχής με τους εκπροσώπους των θεσμών, να ανοίξει συνολικά ο καυτός φάκελος της διαχείρισης των κόκκινων και επισφαλών δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ, τον οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ακούμπησε στο παρελθόν.
Καταβάλλεται, ωστόσο, προσπάθεια κατά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα ώστε η Ελλάδα να διαφοροποιηθεί από τη γειτονική Κύπρο η οποία στις αρχές του μήνα ψήφισε νόμο για την ελεύθερη πώληση “κόκκινων” δανείων σε distress funds.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να ενδώσει στην πίεση των δανειστών για νομοθέτηση πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης “κόκκινων” στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων σε distress funds.
Η θέση της, όπως την εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια δεν πρέπει να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των αγορών.
Από την άλλη, όμως, δέχεται να ανάψει το πράσινο φως στις τράπεζες να συστήνουν κοινές εταιρείες με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης δανείων, στο πλαίσιο της ενεργητικής διαχείρισης των ανείσπρακτων οφειλών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πολιτική επιλογή είναι να γίνεται διαχείρισης “εντός του τραπεζικού συστήματος και όχι με τη δημιουργία αυτόνομης αγοράς”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου που χειρίζονται το θέμα.
Το σχετικό πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο και απομένει η οριστική διευθέτησή του. Στόχος είναι σε τρία χρόνια από σήμερα να εισπραχθούν περίπου 40-50 δισ. ευρώ από τα συνολικά 107 δισ. ευρώ στα οποία έχουν φτάσει πλέον τα “κόκκινα” και επισφαλή δάνεια όλων των κατηγοριών.
Τα επίμαχα θέματα στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης για το πλαίσιο διαχείρισης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων είναι δύο:
– Οι όροι με τους οποίους μέρος των ανεξόφλητων δανείων στις τράπεζες θα μετατρέπεται σε μετοχές υπέρ των πιστωτών, και
– Οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες θα παρέχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης των επιχειρήσεων των οποίων ο δανεισμός ή η επιχειρηματική δομή τους θα αναδιαρθρώνεται.
Στη βάση της δημιουργίας πλαισίου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναθεωρείται και ο “νόμος Δένδια” (Ν. 4307/2014 (ΦΕΚ Α΄ 246/15.11.2014) , ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις ή διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών.
Πηγή: capital.gr[:]
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.