Πρόγραμμα Leader +

Ορισμός νέας καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή αιτήσεων επαλήθευσης-πιστοποίησης των έργων για το Πρόγραμμα: "Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων".
1 Δεκεμβρίου, 2014
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020
5 Δεκεμβρίου, 2014
Δείτε τα όλα

Πρόγραμμα Leader +

leader 620Χ270

Η προσέγγιση LEADER δίνει τη δυνατότητα σε αγροτικές περιοχές να εφαρμόσουν στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό κοινοτικών κονδυλίων περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ και έχει στόχο την επιχορήγηση νέων, ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και των κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων που θέλουν να φύγουν για την επαρχία προκειμένου να ανοίξουν επιχειρήσεις. Επιλέξιμες είναι και υπάρχουσες επιχειρήσεις, που αναζητούν τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι ιδιώτες, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικοί φορείς, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και εταιρίες ΟΤΑ. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει ως το 60% και εξαρτάται από την περιοχή δραστηριοποίησης και από το είδος της δραστηριότητας. Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται είναι:

  • Mικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.
  • Eπισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
  • Eστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
  • Bιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής – υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
  • Bιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αβγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).
  • Mεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).
  • Mικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄ μεταποίηση (π.χ. αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).
  • Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κ.λπ.).
  • Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).

Αυτή τη στιγμή, σε ισχύ στους νομούς:

Νομός                        Ημερομηνία προθεσμίας

ΑΧΑΪΑΣ                                   19/05/2015
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                              20/04/2015
ΦΩΚΙΔΑΣ                                 20/04/2015
ΠΙΕΡΙΑΣ                                   12/06/2015
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ        17/04/2015