Προ των πυλών με 13 θεματικές δράσεις το «Νέο Επιχειρείν»

EΣΠΑ: Πόσοι μοιράζονται επιχορηγήσεις (ενισχύσεις) 770 εκατ. ευρώ
19 Νοεμβρίου, 2021
Σχέδιο ανάκαμψης: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση
19 Νοεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Προ των πυλών με 13 θεματικές δράσεις το «Νέο Επιχειρείν»

19/11/2021

Έμφαση σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Εστιασμένο στην ίδρυση και την ανάπτυξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων είναι το καθεστώς «Νέο Επιχειρείν», το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Το εν λόγω καθεστώς είναι ένα σύνολο από 13 θεματικά καθεστώτα-προγράμματα του νόμου και αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους.

Σκοπός του καθεστώτος «Νέο Επιχειρείν» είναι η ενίσχυση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η κάλυψη δαπανών σύστασης εταιρειών, ερευνητικών δραστηριοτήτων, αλλά και υλοποίησης αρχικών επενδύσεων.  Δικαίωμα ένταξης – ενίσχυσης έχουν υπό σύσταση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα χωρίς προηγούμενη μετοχική συμμετοχή σε εταιρείες, με την εξαίρεση κατοχής μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επισημαίνεται ότι η επιλεξιμότητα προϋποθέτει ότι τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν παρουσιάσει προηγουμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια που θα εξειδικεύονται στις σχετικές προκηρύξεις. Όπως προβλέπεται, στο συγκεκριμένο καθεστώς θα υπάγονται επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στην αλιεία, στην έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στη μεταποίηση και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο καθεστώς μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις για επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακού χαρακτήρα για αρχική επένδυση, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με ενισχύσεις μη περιφερειακού χαρακτήρα των λοιπών τμημάτων του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και άλλων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αποκλειστικά μη περιφερειακού χαρακτήρα από τα υπόλοιπα τμήματα του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού και άλλων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι όλα τα επενδυτικά σχέδια για τις ενισχύσεις περιφερειακού· χαρακτήρα, τα οποία υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου, πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και ειδικότερα να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) δημιουργία νέας μονάδας,

β) επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας,.

y) διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, με τον όρο ότι οι ενισχυόμενες δαπάνες υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 200% τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που χρησιμοποιούνται εκ νέου, όπως έχει καταγραφεί στο φορολογικό έτος που προηγείται της αίτησης υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου,

δ) θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας, υπό την προϋπόθεση ότι, εάν αφορά μεγάλες επιχειρήσεις, οι ενισχυόμενες δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τις αποσβέσεις, κατά m διάρκεια των τριών προηγούμενων φορολογικών ετών, εκείνων των στοιχείων του ενεργητικού που συνδέονται με τη δραστηριότητα η οποία πρόκειται να εκσυγχρονιστεί. Αν δεν αποτυπώνονται σαφώς οι συνδεόμενες με τη δραστηριότητα αποσβέσεις, δεν συντρέχει η εν λόγω προϋπόθεση.

Ωστόσο, στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν» μπορούν να υπάγονται και επενδυτικά σχέδια χωρίς την πλήρωση της προϋπόθεσης του ολοκληρωμένου :χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, εφόσον αυτά περιλαμβάνουν δαπάνες οι οποίες εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ΜμΕ,
  • δαπάνες εκκίνησης για υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις,
  • δαπάνες καινοτομίας για ΜμΕ,
  • δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης,
  • δαπάνες για m συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ,
  • δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,
  • δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης,
  • δαπάνες για αποκατάσταση μολυσμένων χώρων,
  • δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων,
  • δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση.

Το ποσοστό συμμετοχής εκάστης εκ των ως άνω κατηγοριών δαπανών επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου καθορίζεται με την οικεία προκήρυξη.

Οι ενισχύσεις

  1. Τα υπαγόμενα στο καθεστώς «Νέο Επιχειρείν» επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης και της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού. Ειδικά το κίνητρο της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου λαμβάνει τις εξής μορφές:

α) ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις,

β) δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.

  1. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες αρχικών επενδύσεων χορηγούνται στα ανώτατα ποσοστά του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
  1. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες που προαναφέρονται παρέχονται στο ανώτατο προβλεπόμενο ποσοστό του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού.
  2. Το ποσό των ενισχύσεων που μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο του συγκεκριμένου καθεστώτος δεν υπερβαίνει το όριο των 5 εκατ. ευρώ.
  3. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τα επενδυτικά σχέδια χωρίς την πλήρωση της προϋπόθεσης του ολοκληρωμένου χαρακτήρα αρχικής επένδυσης χορηγούνται με βάση τις εντάσεις και μέχρι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ στο 100% των ενισχύσεων που προβλέπονται στα αντίστοιχα τμήματα του Κεφαλαίου ΙΠ του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014 της Επιτροπής.

Διαδικασία αξιολόγησης

Οι αιτήσεις υπαγωγής υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΠ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των περιφερειών της χώρας, ενώ η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με τη μέθοδο της συγκριτικής αξιολόγησης. Τονίζεται ότι για να εκκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη πρόσκληση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Πηγή: Ναυτεμπορική