Πού θα δοθούν τα πρόσθετα 5,8 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Νέος Αναπτυξιακός: Προχωρούν οι διαδικασίες για αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων
17 Φεβρουαρίου, 2023
Προκήρυξη του «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου
17 Φεβρουαρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Πού θα δοθούν τα πρόσθετα 5,8 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

17/02/2023

Νέα ευκαιρία για εμβάθυνση της “πράσινης μετάβασης” της μείωσης των εκπομπών ρύπων, της ενεργειακής αναβάθμισης σε οικίες και επιχειρήσεις και βιομηχανία με νέους πόρους ύψους 5,8 δισ. ευρώ προσφέρει το REpowerEU που αποτελεί την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αρχίσει να υλοποιείται από το καλοκαίρι.

Από πλευράς χρηματοδότησης, η νέα κατανομή πόρων που συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον περασμένο Οκτώβριο δίνει στην Ελλάδα νέες επιχορηγήσεις ύψους 777 εκ. ευρώ (υπερκαλύπτοντας και την απώλεια πόρων ύψους 400 εκ. ευρώ που είχαμε το 2022 λόγω της υψηλής ανάπτυξης του 2021) και δυνατότητα λήψης νέων δανείων από τα αδιάθετα δάνεια ύψους 230 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης έως και 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο οικονομικών προτίθεται να πάρει νέα δάνεια ύψους έως 5 δισ. ευρώ. Η χορήγηση των νέων δανείωνακολουθεί την λογική των 12,7 δισ. ευρώ που πήραμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είναι, δηλαδή, δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής έως 15 χρόνια.

Συνεπώς, το νέο ταμείο το οποίο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αρχίσει να υλοποιείται από το καλοκαίρι, θα έχει ένα πλαίσιο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ, με δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί περισσότερο αν το επιθυμούν οι ελληνικές αρχές, με την μεταφορά πόρων έως 2 δισ. από άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες όπως είναι το ΕΣΠΑ 2021 -2027.

Τι έργα θα χρηματοδοτήσει

Ο στόχος του REpowerEU, όπως ανακοινώθηκε πέρσι τον Μάϊο από την Πρόεδρο της Επιτροπής κα Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν, είναι να αποτελέσει μια επέκταση των κρατικών προγραμμάτων του ΤΑΑ, με στόχο την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα. Με αυτό το σκεπτικό, αυτό το υπουργείο οικονομικών έχει καταρτήσει εδώ και μήνες μια λίστα από μεγάλα έργα, τα οποία επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση ενώ παράλληλα ενισχύουν και την επάρκεια του “καύσιμου μετάβασης” δηλαδή του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η Ελλάδα προτείνει καταρχήν την χρηματοδότηση τεσσάρων εγκαταστάσεων για αποθήκευση φυσικού αερίου: Την εγκατάσταση νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, εντελώς νέα εγκατάσταση αποθήκευσης στην Κόρινθο, την δημιουργία υπόγειας αποθήκης στο εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας και την δημιουργία δεύτερου χώρου αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη. Στην ίδια κατεύθυνση προτείνεται και η χρηματοδότηση της αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ .

Προτείνει, επίσης, την χρηματοδότηση δυο μεγάλων project για παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου: Το project BLUE MED, το οποίο αφορά την παραγωγή “μπλε” υδρογόνου, πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και πλήρως ανανεώσιμου υδρογόνου και το Green HiPo , το οποίο αφορά την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από “πράσινο” υδρογόνο.

Προτείνεται επίσης η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση δυναμικότητας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και του αγωγού TAP.

Στα έργα του νέου ταμείου , προτείνεται να περιληφθούν επίσης , η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου για μεταφορά ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ,η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας και η επέκταση του υποσταθμού στη Νέα Σάντα για την περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ.

Επίσης, στα προτεινόμενα έργα, περιλαμβάνονται επενδύσεις για τον διπλασιασμό της δυναμικότητας ηλεκτρικής αποθήκευσης της χώρας, για την περαιτέρω διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ και το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο με πακτωμένες ανεμογεννήτριες.

“Αναβαθμισμένα” εξοικονομώ

Παράλληλα με τις επενδύσεις, σε ενεργειακές υποδομές και την είσοδο νεών τεχνολογιών το REpowerEU θα δώσει την δυνατότητα όχι μόνο για την συνέχιση αλλά και την αναβάθμιση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης για τα οποία θα διατεθούν επιπλέον κονδύλια ύψους 1 ,5 δισ. ευρώ .

Ειδικότερα, το από καιρού αναμενόμενο ” εξοικονομώ επιχειρώντας”, θα συνοδευτεί και από ένα πρόγραμμα “ενεργειακής αυτονομίας”. Οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, αλλά και για δημιουργήσουν υποδομές στις οποίες θα αποθηκεύουν την ενέργεια , εξασφαλίζοντας πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Ο στόχος είναι το πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας να επεκταθεί εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην βιομηχανία, ώστε να μειώσει κόστος ενέργειας και ρύπους και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.

Σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά , θα πρέπει να αναμένονται μετά τον Ιούνιο, νέα προγράμματα “εξοικονομώ” τα οποία θα έχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Πηγή: capital.gr