Πότε περιμένουμε το πακέτο Juncker στην Ελλάδα

Έτοιμο το σχέδιο για τη «νέα» εφορία
26 Φεβρουαρίου, 2016
Συνάντηση Σταθάκη – Χαρίτση – Κρέτσου για το ΕΣΠΑ
26 Φεβρουαρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Πότε περιμένουμε το πακέτο Juncker στην Ελλάδα

[:el]26/2/2016

Την στιγμή που στα πιο πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ έχει εδώ καιρό ενεργοποιηθεί το πακέτο Juncker των 315 δις ευρώ χρηματοδοτήσεων, στην Ελλάδα όχι μόνο παραμένει ανενεργό, αλλά θα αργήσει να … πάρει μπρος όπως παραδέχθηκε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο  υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ Σταθάκης.

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής που παρουσίασε η εφημερίδα Κεφάλαιο του προηγούμενου Σαββάτου, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 20% περίπου  των χρηματοδοτήσεων  (έως και το 2018) σε έργα και επιχειρηματικά σχέδια ανά την ΕΕ. Τρέχουν ήδη 145  έργα και συμφωνίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για δάνεια προς ΜΜΕ.

Ωστόσο,  στην Ελλάδα, το πακέτο Juncker δεν έχει ξεκινήσει, σύμφωνα και με την ίδια μελέτη, ούτε από πλευράς έργων υποδομής, ούτε από πλευράς δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να χορηγούνται μέσω τραπεζών – ταμείων (σ.σ. μεγάλες τράπεζες σε πολλά κράτη – μέλη έχουν υπογράψει ανάλογες συμβάσεις δανεισμού με προνομιακούς όρους).

Πλέον, οι ελπίδες για άμεση εκκίνηση μειώνονται. “Έχουμε αποστείλει έγγραφα σε όλα τα υπουργεία -μέχρι τέλος Φεβρουαρίου- στους εποπτευόμενους φορείς, αλλά και σε ιδιώτες, και τους γνωστοποιούμε την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Πύλης Επενδυτικών Έργων. Βάζουμε ως κατεπείγον το να επιλεγούν έργα τα οποία είναι ει δυνατόν ώριμα, προκειμένου στο τέλος του Μαρτίου να είμαστε σε θέση κατ’ αρχάς να αναρτήσουμε τα είκοσι πέντε έργα που βρίσκονται στο πιο ώριμο στάδιο και έχουν πιθανότητα να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις” επισήμανε ο υπουργός.

Εξήγησε ότι  δεν χρηματοδοτούνται  δημόσια έργα. “Πρέπει ή να έχουν κοινά ΣΔΙΤ κάποιας μορφής ή να είναι καθαρά ιδιωτικές επενδύσεις” επισήμανε.

Ανέφερε όμως και  ότι  “είχαμε παραλάβει μια μεγάλη λίστα έργων από την προηγούμενη κυβέρνηση” αλλά “αυτή η λίστα δεν παρήγαγε κάποιο ενδιαφέρον project, διότι ήταν ένας κατάλογος έργων, τα οποία δεν βρισκόντουσαν ούτε καν σε επίπεδο προμελέτης – ήταν έργα τα οποία είχαν καταγραφεί, δεν ξέρω από ποιους φορείς – και ο οποίος δεν αποτελούσε σε οποιοδήποτε επίπεδο κάποια ώριμη διαδικασία έργων από τα οποία θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τα είκοσι πέντε που θα εντάσσαμε στην τρέχουσα διαδικασία”.

Πηγή: capital.gr[:]