Πώς θα εξοφλήσετε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος σε έως και 24 δόσεις


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Τέλος χρόνου για επιστροφή των… επιστρεπτέων
29 Ιουλίου, 2022
«ΕΦΚΑ-pass» στη μεταβίβαση ακινήτων
29 Ιουλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Πώς θα εξοφλήσετε ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος σε έως και 24 δόσεις


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

29/07/2022

Σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις μπορούν να εξοφλήσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι τις οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής είναι πλέον 3 και παρουσιάζονται σήμερα αναλυτικά από τη «Ν».

Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μπορούν να εξοφληθούν από τους υπόχρεους φορολογούμενους με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

  1. Σε 8 μηνιαίες δόσεις:

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές των φετινών εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2022 και συγκεκριμένα την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 και καθεμία από τις υπόλοιπες επτά την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023. Για όσους υποβάλουν τις δηλώσεις έως τη νέα προθεσμία της 30ής Αυγούστου 2022, οι δύο πρώτες εκ των οκτώ συνολικά μηνιαίων δόσεων πρέπει να εξοφληθούν έως την ημερομηνία αυτή.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 σε 10 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη και η δεύτερη εκ των οποίων έληξαν ήδη τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η τρίτη δόση λήγει στις 29 Ιουλίου 2022 και καθεμία από τις επόμενες επτά έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2022, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023.

  1. Σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας:

Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει πιστωτική κάρτα, ακόμη κι αν το υπόλοιπο αγορών είναι σημαντικά χαμηλότερο της συνολικής οφειλής του, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέσω της κάρτας του ολόκληρο το ποσό των οφειλών του από φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, επωφελούμενος κι από την έκπτωση 3% που προβλέπεται σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής των φόρων εισοδήματος, και να χρεωθεί άμεσα στον μηνιαίο λογαριασμό της κάρτας του μόνο με ένα μέρος της οφειλής.

  1. Σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019.

Οι 4 φόροι των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν και φέτος να εξοφληθούν σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» δεν θα είναι άτοκες, αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 5,32% εάν επιλεγούν 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις και 6,82% εάν επιλεγούν 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται πλέον να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση. 

Ο χάρτης των υποχρεώσεων 

Τα ποσά των οφειλών που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι:
Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021.
˜ Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται μόνο σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμενα από μισθούς του δημοσίου τομέα και από συντάξεις.
˜ Το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε 400 – 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
˜ Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβαρύνει όσους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιότητας μέχρι 10 ετών και κυβισμού άνω των 1.928 κ.εκ., σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων και πισίνες.

Ακίνητη περιουσία

Τα ποσά που οφείλουν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι: Ο κύριος φόρος, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης ανά τ.μ. για τα πάσης φύσεως κτίσματα και οικόπεδα και τις Αρχικές Βασικές Αξίες Γης ανά τ.μ. για τα αγροτεμάχια και μετά από την αφαίρεση εκπτώσεων κυμαινόμενων από 10% έως 30% ειδικά για όσους ιδιοκτήτες έχουν κτίσματα και εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος, ο οποίος υπολογίζεται στην περίπτωση κατά την οποία η συνολική αντικειμενική φορολογητέα αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων-οικισμών εδαφικών εκτάσεων που κατείχε ο φορολογούμενος την 1η-1-2022 και αποτυπώνονται στην περιουσιακή κατάσταση του 2022, βάσει του Ε9, υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με τη μορφή προσαύξησης κλιμακούμενης από 5% έως 20% επί του κύριου ΕΝΦΙΑ. Αν στην ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου περιλαμβάνονται ένα ή περισσότερα ακίνητα καθένα από τα οποία έχει αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ, τότε επί του πέραν των 400.000 ευρώ ποσού αξίας κάθε τέτοιου ακινήτου επιβάλλεται επιπλέον φόρος με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως 1%. 

Πηγή: Ναυτεμπορική