Πίεση των θεσμών για ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών

Στεγαστικά δάνεια: Nέο πρόγραμμα επιδότησης – «Γέφυρα» στο κόστος δανεισμού
25 Νοεμβρίου, 2022
Πρόβλεψη για αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων
25 Νοεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Πίεση των θεσμών για ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών

25/11/2022

Με μία έμμεση αλλά χαρακτηριστική παρέμβαση, η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να ξεμπλοκάρουν το θέμα των πλειστηριασμών από τους servicers, στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Ως γνωστόν, το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων αλλά και κάθε πρόδρομη δράση αναγκαστικής εκτέλεσης (πχ. οι διαταγές πληρωμής) από διαχειριστές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων (servicers ) έχουν “παγώσει” από ένα νομικό κενό που δημιουργούν οι διατάξεις των δύο νόμων για τις τιτλοποιήσεις δανείων, και συγκεκριμένα τον νόμο 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015.

ο κενό αυτό επιτρέπει διαφορετική ερμηνεία στο κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, στους οποίους βασίζεται σε σημαντικό βαθμό η υλοποίηση των επιχειρησιακών πλάνων για τις τιτλοποιήσεις δανείων συνολικού ύψους 47,9 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο APS “Ηρακλή”.

Το νομικό κενό προέκυψε από πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων από εταιρείες οι οποίες λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος “Ηρακλής”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει συνολικά τρεις αποφάσεις για το θέμα και συγκεκριμένα τις υπ’ αρ. 822/2022, 1102/2022 και 1343/2022, που έχουν προκαλέσει σύγχυση, καθώς η πρώτη (822/2022) απαγορεύει το σχετικό δικαίωμα για τις εταιρείες διαχείρισης, σε αντίθεση με τις άλλες δύο (1102/2022 και 1343/2022), που νομιμοποιούν το δικαίωμά τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Παρά τη φημολογία για την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να λύσει το θέμα με νομοθετική ρύθμιση, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το έχει διαψεύσει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίζοντας ότι για το θέμα θα πρέπει να αποφανθεί οριστικά ο Άρειος Πάγος. Τούτο παρά το γεγονός ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να χρειαστεί μήνες για να εκδοθεί.

Πίεση για λύσεις από την Κομισιόν

Στην έκθεσή της για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρεμβαίνει στο θέμα ζητώντας λύση για την αποτελεσματικότερη εκκαθάριση των δανείων από τους servicers, αλλά και την καλύτερη λειτουργία  της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενημερώνει μάλιστα ότι επειδή η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων θα καθορίσει και την οικονομική επίδοση της χώρας, θα την παρακολουθεί σε συνεχή βάση.

Ειδικότερα, στο κομμάτι που αναφέρεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παρατηρεί ότι η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων συνεχίζεται αλλά με αργούς ρυθμούς, αφού τα συνολικά 87 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών παραμένουν στην οικονομία. Η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι η αργή εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μειώνει τα περιθώρια για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, στην πραγματική οικονομία.

Θυμίζει επίσης ότι servicers μέσω στοχευμένων μέτρων καλύπτουν αποκλίσεις στην εκκαθάριση δανείων, εκμεταλλευόμενοι τη σταδιακή επανεκκίνηση των πλειστηριασμών από τον Απρίλιο του 2021 και τη δυνατότητα πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων στη δευτερογενή αγορά. Υπογραμμίζει μάλιστα  το γεγονός ότι όλο και περισσότερα από τα δάνεια στα χαρτοφυλάκια αυτά αφορούν ΜΕΔ, τα οποία εξυγιάνθηκαν και πλέον εξυπηρετούνται κανονικά.

Η Κομισιόν υποστηρίζει εμφανώς τη δραστηριότητα εκκαθάρισης κόκκινων δανείων σημειώνοντας ότι “η ικανότητα των servicers να εκκαθαρίζουν και να αναδιαρθρώνουν δάνεια μαζί με την αποτελεσματική λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων θα είναι το “κλειδί” για την οικονομική επίδοση της χώρας και γι αυτό, θα παρακολουθείται σε συνεχή βάση”.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές “να επαναξιολογούν συνέχεια το υφιστάμενο πλαίσιο και να προτείνουν βελτιώσεις όπου και όταν χρειάζεται, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του”.

Πηγή: capital.gr