«Οδικός χάρτης» λήψης εγγυημένων δανείων από πολύ μικρές επιχειρήσεις

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την αναστολή επιταγών
12 Φεβρουαρίου, 2021
Στις 22/2 η υποβολή αιτήσεων για τη νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

«Οδικός χάρτης» λήψης εγγυημένων δανείων από πολύ μικρές επιχειρήσεις

12/02/2021

Από αρχές Μαρτίου ο τρίτος κύκλος της ΕΑΤ

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, μέσω του οποίου θα διατεθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις δάνεια κεφαλαίου κίνησης, συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Το ύψος της εγγύησης ανέρχεται στο 80%, ενώ το ύψος του δανείου, το οποίο θα είναι πενταετούς διάρκειας, μπορεί να ανέλθει έως και τις 50.000 ευρώ. Τα δάνεια θα χορηγούνται από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Τα πιστωτικά ιδρύματα, μάλιστα, όπως προβλέπει η σχετική πρόσκληση της ΕΑΤ, θα πρέπει να έχουν υποβάλει αίτηση ενδιαφέροντος έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, που ουσιαστικά αποτελεί επέκταση των δύο προηγούμενων κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, συστάθηκε με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι ανάγκες των οποίων είναι ούτως ή άλλως αυξημένες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία της αγοράς.

Με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 651/2014, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση που απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ακριβώς για να ενισχυθούν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με την έννοια της ελληνικής πραγματικότητας, επιλέχθηκε το εύρος των επιχειρήσεων να περιοριστεί σε αυτές που το 2019 είχαν τζίρο έως 200.000 ευρώ.

Διάρκεια και ύψος δανείου

Τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών, η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών και η χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων. Προς επιβεβαίωση τούτου, προβλέπονται σχετικές πρόνοιες στην οικεία δανειακή σύμβαση.

Σε περίπτωση που η ΕΑΤ υποδείξει στην τράπεζα που έχει χορηγήσει τα δάνεια αντισυμβατική χρήση χρηματοδότησης από δάνειο και της παράσχει επαρκή σχετικά στοιχεία, η τράπεζα υποχρεούται να ζητήσει την εξαίρεση της συγκεκριμένης από το Χαρτοφυλάκιο Εγγυημένων Δανείων και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες ανάκτησης του οφέλους της εγγύησης.

Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μικρότερο:

α) 50.000 ευρώ,

β) το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή

  1. y) το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγηση για τους επόμενους 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο μέσω της υποβολής σχεδίου ρευστότητας.

Κάλυψη της προμήθειας

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ποσό της προμήθειας που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις για τη λήψη των δανείων επιχορηγείται μέσω του Ταμείου. Τα ανώτατα ποσά επιχορήγησης ορίζονται ως εξής:

  • Για επιχειρήσεις όλων των κλάδων εκτός του πρωτογενούς τομέα, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: 1.800.000 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας: 270.000 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων: 225.000 ευρώ.
  • Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερους του ενός τομείς, στους οποίους ισχύουν διαφορετικά μέγιστα ποσά σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα διασφαλίζεται με κατάλληλα μέσα, όπως ο λογιστικός διαχωρισμός, ότι για καθεμία από τις δραστηριότητες αυτές τηρείται το σχετικό ανώτατο όριο.

Στην περίπτωση που η προμήθεια του αιτούμενου δανείου υπερβαίνει τα παραπάνω όρια, τότε το υπερβάλλον ποσό καταβάλλεται από την επιχείρηση ή τροποποιούνται οι όροι χορήγησης του δανείου (διάρκεια ή ύψος δανείου).

Η λήψη της ενίσχυσης, η οποία σχετίζεται με την προμήθεια εγγύησης, δεν είναι υποχρεωτική και άπτεται της ευχέρειας του δανειολήπτη.

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του εγγυημένου ποσού/δανείου, τη διάρκεια του δανείου, την προμήθεια εγγύησης που ο δανειολήπτης όφειλε να καταβάλει και το ποσό της προμήθειας που εν τέλει κατέβαλε (εφόσον υφίσταται). Σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής δανείου, δεν διαφοροποιείται ούτε το ύψος της ενίσχυσης που ο δανειολήπτης τυχόν έλαβε, ούτε επιστρέφεται τυχόν καταβληθείσα προμήθεια.

Εκτός της καταβαλλόμενης προμήθειας, ουδεμία άλλη χρηματική επιβάρυνση καταβάλλεται επί των εν λόγω εγγυήσεων, εξαιρουμένης τυχόν εισφοράς του ν. 128/1975.

Η προμήθεια για το ποσό που δεν καλύπτεται από επιχορήγηση θα καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Επίσης, ενίσχυση για προμήθεια εγγύησης δεν θα αποδίδεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες αφορούν κάποια από τις κατηγορίες ενισχύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 1, παρ. 1, στοιχεία α) έως ια) του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 717/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, ενίσχυση (προμήθεια εγγύησης) χορηγείται εφόσον δεσμευτούν για τη μη μετακύληση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και δεν καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Οι ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων πρέπει να μην καθορίζονται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Το επιτόκιο

Το επιτόκιο των δανείων επιβαρύνει τον δανειολήπτη και μπορεί να συμφωνηθεί κυμαινόμενο ή σταθερό και θα εξαρτηθεί από την τιμολογιακή πολιτική της κάθε συνεργαζόμενης τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη και τον μηχανισμό μετάκλησης του οφέλους της εγγύησης προς τον τελικό αποδέκτη. Το επιτόκιο επιβαρύνεται με την εισφορά του ν. 128/75 (σήμερα 0,60% ετησίως), σε όσες χρηματοδοτήσεις οφείλεται τέτοια εισφορά.

Επίσης, από την τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας που συμμετέχει στο Ταμείο εξαρτάται και το ποσό των πάγιων εξόδων του φακέλου που επιβαρύνει τον δανειολήπτη.

Σε εξασφάλιση της απαίτησης από τα δάνεια, πέραν της εγγύησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας, είναι δυνατόν να λαμβάνονται και πρόσθετες καλύψεις (ενοχικές ή/και εμπράγματες εξασφαλίσεις), αλλά μόνο στον βαθμό που δικαιολογείται δεδομένης της εγγύησης, τηρουμένων των διατάξεων του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή

Ένωση καθεστώτος για το Ταμείο (SA 56857/03.04.2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και το SA 59816/04.12.2020. Η τράπεζα θα διατηρεί σε κάθε χρονική στιγμή άνοιγμα τουλάχιστον 20% επί του κάθε εγγυημένου χαρτοφυλακίου δανείων, προκειμένου να αποφευχθεί σύγκρουση συμφερόντων.

Ο δανειολήπτης, τέλος, μπορεί να εξοφλήσει μερικώς ή στο σύνολό του το δάνειο πριν από την ημερομηνία λήξης του, χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι

Σύμφωνα με τους όρους του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19, δικαίωμα λήψης δανείου έχουν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριωv, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/59/Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 και του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2014, των δημόσιων φορέων και των θυγατρικών τους, οι οποίες:

  • Είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (Παράρτημα 1 του Ε.Κ.651/2014)
  • Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 είχαν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ ή έχουν συσταθεί ( έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα.
  • Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2019 δεν θεωρούνται προβληματικές. Όταν πρόκειται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, υπό τηv προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης.
  • Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων
  • Είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή μικρότερη των 90 ημερών) κατά την ημερομηνία της αίτησης.
  • Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του ν.4488/17 (Α’ 137/139/17), όπως ισχύει.
  • Επιχειρήσεις για τις οποίες δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.
  • Επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον πρώτο και στον δεύτερο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
  • Επιχειρήσεις που έχουν ενταχτεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ και οι οποίες:

α) δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή –των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών) ή

β) έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου, αλλά έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή

  1. y) εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα εγγυοδοσίας, δεν έχει καταβληθεί το ποσό οφειλής εγyύησης από πλευράς της ΕΑΤ ή εφόσον έχει βεβαιωθεί η εν λόγω οφειλή στην αρμόδια ΔΟΥ, αυτή έχει ενταχτεί σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι εξαιρέσεις

Από τον τρίτο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Coνid-19 εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται:

  • Στην παραγωγή και εμπορία όπλων.
  • Στην παρασκευή, επεξεργασία και εμπορία καπνού και προϊόντων καπνού.
  • Στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.
  • Σε παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.
  • Σε παροπλισμό ή κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή: Ναυτεμπορική