Νέοι πόροι ύψους 3.75 δισ. για τις ΜμΕ

Η συνένωση των ΜμΕ μονόδρομος επιβίωσης και ανάπτυξης
12 Απριλίου, 2024
Έρχεται η πρώτη ψηφιακή τράπεζα και το embedded banking
18 Απριλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νέοι πόροι ύψους 3.75 δισ. για τις ΜμΕ

12/424

Με προίκα 500 εκατ. από το ΤΑΑ δημιουργείται νέο ταμείο, που θα το διαχειρίζονται EIF και EBRD.

Ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια που θα έχουν εγγύηση έως και το 70% πρόκειται να ενεργοποιηθεί στο επόμενο διάστημα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο με τη μόχλευση το συνολικό ύψος των χορηγήσεων θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Με το ταμείο αυτό, που θα λειτουργήσει παράλληλα με τα νέα ταμεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ (Ταμείο Δανείων και Ταμείο Εγγυοδοσίας) από τα οποία θα διατεθούν άλλα 2,25 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχειριστές του ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Oι δύο οργανισμοί θα συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα είναι αυτές που θα χορηγούν τα δάνεια.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας συντονισμού του ΤΑΑ Ορέστης Καβαλάκης, τα διαθέσιμα προγράμματα του νέου ταμείου θα είναι τα εξής:

1) Εγγυοδοσία για επενδυτικά δάνεια/κεφάλαιο κίνησης με στόχο τη βιωσιμότητα επενδύσεις για το κλίμα, την εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ), με το ποσοστό της εγγύησης να ανέρχεται έως και το 70% του δανείου. Το εν λόγω προϊόν θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φυσικά πρόσωπα.

2) Εγγύηση για επενδυτικά δάνεια/κεφάλαιο κίνησης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ, με το ποσοστό της να ανέρχεται έως και το 50% του δανείου.

3) Εγγύηση για επενδυτικά δάνεια/ κεφάλαιο κίνησης με στόχο την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με το ποσοστό της να ανέρχεται έως το 70%. Θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και φυσικά πρόσωπα.

«Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών στη χώρα, συμμετέχει πάνω από το 70% στο ποσοστό της ανάπτυξης και δεν έχουμε δικαίωμα να απολέσουμε κανέναν πόρο. Αθροιστικά οι πόροι του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν στο 80% των δημοσίων επενδύσεων για το έτος 2024 και θα συμβάλουν στο 65% της αύξησης του ΑΕΠ», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί και οι εθνικοί πόροι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, για το ΕΣΠΑ 2021- 2027, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός των προσκλήσεων ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων στα 6,5 δισ. ευρώ, αυτός των συμβάσεων στα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός καταχωρισμένων δαπανών στα 831 εκατ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι και το τρίτο αίτημα πληρωμής, ποσό ύψους 14,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% του συνολικού προγράμματος, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 30%. Εντός του Απριλίου θα υποβληθεί το τέταρτο αίτημα πληρωμής για τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ και εντός του Μαΐου το τέταρτο αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ. «Έχουμε ικανοποιήσει τα 18 από τα 20 ορόσημα και αναμένουμε να ολοκληρωθούν εντός του μήνα και τα επόμενα δύο ορόσημα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ενεργειακή εξοικονόμηση Όπως διευκρίνισε από την πλευρά του ο Ορέστης Καβαλάκης, τα δύο ορόσημα που εκκρεμούν είναι η έγκριση τουλάχιστον 9.600 αιτήσεων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις (Εξοικονομώ επιχειρώντας, Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις) και η ανάθεση της σύμβασης της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού από τον Δήμο Αθηναίων. Τα επόμενα, πέμπτα κατά σειρά αιτήματα εκταμιεύσεων, θα υποβληθούν προς το τέλος Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

«Χάλκινο» στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2021-2027

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, έκανε λόγο για το μεγαλύτερο ΠΔΕ της τελευταίας 15ετίας και σημείωσε πως τις επόμενες εβδομάδες οριστικοποιείται το σχέδιο νόμου για το ΠΔΕ που, όπως είπε, με την κωδικοποίηση των διατάξεων θα μπει τάξη στις δημόσιες δαπάνες που δεν υπήρχε στο παρελθόν. «Στο σχέδιο νόμου δεν θα ρυθμίζονται μόνο διαχειριστικά ζητήματα, αλλά θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για να υλοποιούνται απρόσκοπτα τα έργα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ 2021- 2027, ο κ. Σκάλκος σημείωσε ότι ξεκίνησε τη χρονιά με τη δυναμική που ολοκληρώθηκε η προηγούμενη. «Η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει θετικές επιδόσεις στην υλοποίηση των έργων. Είμαστε στις πρώτες θέσεις απορρόφησης στην Ε.Ε., ενώ μόνο 13 κράτη από τα 27 έχουν να επιδείξουν δαπάνες. Εμείς παραμένουμε στην τρίτη θέση».

Ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ, Γιώργος Ζερβός, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η «δυναμική εκκίνηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2021-27, με υψηλούς ρυθμούς ένταξης αλλά και συμβασιοποίησης νέων έργων, καταδεικνύει αφενός την αποτελεσματική αξιοποίηση και διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αφετέρου τον άρτιο σχεδιασμό των αρμόδιων Διαχειριστικών Αρχών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και προχωράμε αντίστοιχα στην ταχύτατη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 όπως φαίνεται από τις νέες προσκλήσεις χρηματοδότησης και εντάξεις, με μέριμνα για ομαλή δημοσιονομική μετάβαση μεταξύ των δύο περιόδων και τη συνέχιση ή έναρξη δράσεων των συναρμοδίων υπουργείων – φορέων υλοποίησης».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr