Νέο παράθυρο για ένταξη στις 72 – 120 δόσεις

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Αντίστροφη μέτρηση για την πλατφόρμα της ΔΥΠΑ – Όροι και προϋποθέσεις ένταξης
3 Απριλίου, 2024
Τράπεζες: Τα «μαξιλάρια» για τα κέρδη του 2024
4 Απριλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νέο παράθυρο για ένταξη στις 72 – 120 δόσεις

4/4/24

Δίνεται η δυνατότητα και στους οφειλέτες της εφορίας που τις απώλεσαν λόγω μη εμπρόθεσμης πληρωμής.

Τη δυνατότητα να επανενταχθούν σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο, που απώλεσαν λόγω μη εμπρόθεσμης πληρωμής δύο ή περισσότερων μηνιαίων δόσεων, έχουν χιλιάδες οφειλέτες της Φορολογικής Διοίκησης οι οποίοι μετά την απώλεια των ρυθμίσεών τους και μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει καμία από τις εκπρόθεσμες εκείνες δόσεις.

Η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ όλων αυτών των οφειλετών μπορεί να γίνει εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

  1. Οι ρυθμίσεις τους δεν έχουν διαγραφεί από τους λογαριασμούς τους στο TAXISnet αλλά παραμένουν «παγωμένες» στο σύστημα, με γνωστοποιημένο στους οφειλέτες τον κωδικό πληρωμής τους, που δεν είναι άλλος από την Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.) της κάθε ρύθμισης και εφόσον:
  2. Από τώρα και μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πληρώσουν, χρησιμοποιώντας την Τ.Ρ.Ο. της κάθε χαμένης τους ρύθμισης, όλες τις μηνιαίες δόσεις της που άφησαν απλήρωτες και έγιναν εκπρόθεσμες.

Τα ποσά που θα πληρώσουν θα εμφανιστούν αρχικά ως «υπερεισπράξεις» – «επιστροφές φόρων» στους λογαριασμούς τους στο TAXISnet. Στη συνέχεια, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νυν νομοσχεδίου για τον ΚΦΔ, η Φορολογική Διοίκηση (η ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στον συμψηφισμό των πληρωμών αυτών με τα απλήρωτα υπόλοιπα των «νεκρών» ρυθμίσεων. Εφόσον πράγματι οι πληρωμές αυτές καλύπτουν όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις οι ρυθμίσεις θα επανενεργοποιηθούν για τους συγκεκριμένους οφειλέτες, δηλαδή θα γίνει άμεσα η επανένταξη των οφειλετών στις χαμένες ρυθμίσεις.

Η διαδικασία επανένταξης που περιγράψαμε παραπάνω για όσους οφειλέτες έχουν χάσει ρυθμίσεις λόγω μη εμπρόθεσμης πληρωμής δύο ή περισσότερων δόσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρώσει καμία από αυτές τις δόσεις έστω και εκπρόθεσμα μετά την απώλεια των ρυθμίσεων, προκύπτει από το άρθρο 87 του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου.

Τι αλλάζει

Από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε χθες και τα εξής σχετικά με το τι θα ισχύει από δω και πέρα με την απώλεια ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία:

Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν την απώλεια των ρυθμίσεων στην Εφορία. Αυτό που ισχύει σήμερα -και είναι νόμος που θεσπίστηκε την μνημονιακή περίοδο- προβλέπει παράλογες και πρακτικά ανεφάρμοστες προϋποθέσεις προκειμένου ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να μη χάσει την ρύθμισή του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ να ελέγχει ανά πάσα στιγμή όχι μόνο εάν η κάθε ρύθμιση είναι ενήμερη, αλλά και εάν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις και δεν έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή “πέφτει” αν διαπιστωθεί η μη υποβολή δήλωσης ή μια νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή που μπορεί να προέκυψε λόγω καθυστέρησης -έστω μίας ημέρας- στην πληρωμή της. Οι άκρως αυστηρές αυτές προβλέψεις του νόμου είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες οφειλέτες να πρέπει να χάνουν τις ρυθμίσεις τους για λόγους που δεν αφορούν αυτήν καθαυτή την έγκαιρη αποπληρωμή τους αλλά λόγω καθυστερήσεων -συχνά λίγων ημερών ή και λίγων ωρών- τακτοποίησης άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων. Το πλαίσιο αυτό, με τον νέο νόμο, αλλάζει. Πλέον πάμε σε ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των παραπάνω υποχρεώσεων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής των παραπάνω και η τακτοποίηση των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση εντός 3 μηνών προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης. Και παράλληλα εισάγουμε και ένα μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης. Επομένως:

  1. Όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
  2. Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.
  3. Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr