Νέο μικτό ασφαλιστικό μοντέλο αλλάζει τις συντάξεις των νέων εργαζομένων

Το αυξημένο κόστος κατασκευής επιβαρύνει την αγορά κατοικίας
3 Αυγούστου 2026
Θετικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ
3 Αυγούστου 2026
Το αυξημένο κόστος κατασκευής επιβαρύνει την αγορά κατοικίας
3 Αυγούστου 2026
Θετικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ
3 Αυγούστου 2026
Δείτε τα όλα

Νέο μικτό ασφαλιστικό μοντέλο αλλάζει τις συντάξεις των νέων εργαζομένων

03/08/2026

Σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μικτό ασφαλιστικό μοντέλο προωθεί η κυβέρνηση για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας 22 έως 35 ετών, ενισχύοντας τον ρόλο της κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η κύρια σύνταξη θα συνεχίσει να στηρίζεται στο διανεμητικό σύστημα, ενώ οι επικουρικές και οι συμπληρωματικές παροχές θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις ατομικές αποταμιεύσεις και τις αποδόσεις των επενδυτικών λογαριασμών μέσω του ΤΕΚΑ και των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Το νέο μοντέλο σηματοδοτεί μια ουσιαστική αλλαγή στη φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος. Οι νεότερες γενιές θα χρηματοδοτούν την κύρια σύνταξή τους όπως και σήμερα, μέσω των εισφορών που κατευθύνονται στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα, όμως η επικουρική σύνταξη θα διαμορφώνεται από το ύψος των εισφορών που θα συγκεντρώνονται στον ατομικό ασφαλιστικό λογαριασμό κάθε εργαζομένου, τη διάρκεια παραμονής στην εργασία και κυρίως τις αποδόσεις των επενδύσεων των κεφαλαίων αυτών.

Ήδη το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποτελεί τον βασικό πυλώνα της νέας φιλοσοφίας. Στο Ταμείο ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσοι εισήλθαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ δυνατότητα ένταξης έχουν και νεότεροι ασφαλισμένοι που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Οι εισφορές τους δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών συντάξεων, αλλά αποταμιεύονται και επενδύονται αποκλειστικά για λογαριασμό τους, δημιουργώντας ατομικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει τη μελλοντική επικουρική σύνταξη.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο ρόλος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν το δεύτερο σκέλος της κεφαλαιοποιητικής σύνταξης. Μέσω συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων, εργαζόμενοι και εργοδότες θα μπορούν να δημιουργούν πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές, αυξάνοντας το ποσοστό του εισοδήματος που θα λαμβάνουν μετά τη συνταξιοδότηση.

Στόχος του νέου πλαισίου είναι η δημιουργία ενός πιο βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Με την ενίσχυση της κεφαλαιοποιητικής διάστασης, το κράτος επιδιώκει να μειώσει τη μελλοντική πίεση στο διανεμητικό σύστημα, μεταφέροντας μέρος της συνταξιοδοτικής χρηματοδότησης στην ατομική αποταμίευση και στις αποδόσεις των επενδύσεων.

Ωστόσο, η μετάβαση αυτή συνοδεύεται και από νέες προκλήσεις. Οι τελικές αποδοχές των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτώνται πλέον από παράγοντες όπως η πορεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, η διάρκεια του εργασιακού βίου και το ύψος των συνολικών εισφορών. Έτσι, οι ασφαλισμένοι αποκτούν μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών, αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού κινδύνου.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, οι εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται στις ηλικίες 22-35 ετών θα είναι η πρώτη γενιά που θα συνταξιοδοτηθεί με ένα πραγματικά μικτό μοντέλο ασφάλισης: δημόσια κύρια σύνταξη από το διανεμητικό σύστημα και επικουρική ή συμπληρωματική σύνταξη που θα προκύπτει από το προσωπικό τους ασφαλιστικό κεφάλαιο και τις αποδόσεις που αυτό θα έχει επιτύχει κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Η ομάδα της ΒΟΧmind