Νέο «κύμα» ανατροπών στη φορολογία με το «καλημέρα» για το 2016

Φορολογικό έτος 2015 : Πως θα φορολογηθούμε
24 Δεκεμβρίου, 2015
Τελευταία ευκαιρία για τα αδήλωτα κεφάλαια
24 Δεκεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Νέο «κύμα» ανατροπών στη φορολογία με το «καλημέρα» για το 2016

[:el]24/12/2015

Ατέλειωτος φαίνεται να είναι ο κατάλογος αλλαγών στη φορολογία που αναμένεται να «χτυπήσει» όλους τους φορολογούμενους, στο πλαίσιο των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές, με στόχο μια θετική αξιολόγηση.

Τα νομοσχέδια που βρίσκονται πρώτα στη λίστα αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, αφορούν:

  • την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων,
  • τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος,
  • τη διασύνδεση των ταμειακών με το Taxis, το περιουσιολόγιο, καθώς και τη δημιουργία Συμβουλίου Φορολογικής Πολιτικής.

Σύντομα, αφού αρκετά αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα, και τα σχέδια νόμων που αφορούν:

  • το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών που φέρνει σημαντικές επιβαρύνσεις, αφού βάσει μνημονίου ο συντελεστής φορολόγησής τους θα πρέπει να αυξηθεί στο 26% για τα εισοδήματα του 2016,
  • μία περισσότερο προοδευτική κλίμακα του ίδιου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την είσπραξη των ενοικίων, με συντελεστές όμως υψηλότερους από το 11% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και 15% (για υψηλότερα) που ισχύουν σήμερα,
  • τη φορολογική μεταρρύθμιση, με τη θέσπιση νέας ενιαίας φορολογικής κλίμακας με περισσότερους συντελεστές, που όπως έχει αποκαλύψει η «Ν» θα ξεκινούν από 5% έως και 50%,
  • τη θέσπιση νέου καθεστώτος εμπορικών τιμών για τα ακίνητα, που καθίσταται υποχρεωτική βάσει της απόφασης του ΣτΕ και θα φέρει μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο 30%, ενώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του νέου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

 

Όλα τα παραπάνω, όπως και το ασφαλιστικό, είναι ακόμη «ανοιχτά» και σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές που αναμένονται στις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Τα νομοσχέδια αυτά βέβαια είναι σημαντικά λόγω του ιδιαίτερου εισπρακτικού ενδιαφέροντος από την πλευρά του υπουργείου, καθώς μπορούν αφενός να αποφέρουν απευθείας στα κρατικά ταμεία σημαντικά έσοδα, αφετέρου να συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα στη στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού.

Πλαστικό χρήμα

Υποχρεωτική θα είναι από το νέο έτος και η χρήση των πιστωτικών / χρεωστικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, εφόσον οι φορολογούμενοι θέλουν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο. Στις συναλλαγές αυτές περιλαμβάνονται αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ενοίκια, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, βοηθητικό προσωπικό, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και οποιαδήποτε αγορά κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.

Η ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ποσοστό δαπανών που θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με τη χρήση των πιστωτικών / χρεωστικών, προκειμένου να χτίζουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος θα είναι ανάλογο του ετήσιου εισοδήματός τους.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει τη θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με χρήση κάρτας. Μάλιστα, εξετάζεται να δοθεί κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τις κάρτες. Ειδικότερα εξετάζεται το νέο σύστημα να προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που για το 70% – 80% των δαπανών τους θα χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή από το νέο έτος. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους επαγγελματίες και τα καταστήματα για τον τζίρο που πραγματοποιούν μέσω καρτών.

Χτίσιμο αφορολόγητου

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους. Η τράπεζα, από την πλευρά της, θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα. Αυτό που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, είναι αν θα μπορούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν περισσότερους του ενός λογαριασμούς.

Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον υπόχρεο φορολογούμενο. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο αναμένεται να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Αγκάθι στο σχέδιο αυτό του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν οι υψηλές χρεώσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να βάλουν μηχάνημα POS. Επίσης, δυσκολίες υπάρχουν και από το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα τα μηχάνημα POS.

Ταμειακές με Taxis

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση θα είναι η προσπάθεια να ξεκινήσει πιλοτικά η σύνδεση των ταμειακών για συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι η εστίαση, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και σε επιτηδευματίες που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.

Εντός του 2016 αναμένεται να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας. Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ.

Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.[:]