Νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων

Εξετάζεται νέα ρύθμιση φορο-χρεών
22 Μαρτίου, 2024
200 εκατ. για έως 25.000 προσλήψεις νέων
27 Μαρτίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων

26/3/24

Θα διατεθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από την ΕΑΤ και εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες.

Έναν νέο κύκλο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 που δυνητικά θα παράσχει ρευστότητα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, ανοίγει από σήμερα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ΡΕΥΣΤΌΤΗΤΑ αυτή θα διαχυθεί είτε μέσω δανείων που θα χορηγηθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, είτε ως επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη, για την ενίσχυση των ΜμΕ θα ενεργοποιηθεί και Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund II).

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (26 Μαρτίου) λήγει η προθεσμία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στα δύο ταμεία της ΕΑΤ, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητα ΙΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι περισσότερες τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής και συνεπώς συνεπένδυσης και εντός του Απριλίου εκτιμάται ότι θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες για την ενεργοποίηση των δύο ταμείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.

Ο προϋπολογισμός που εισφέρει το Δημόσιο μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο, με τη συμμετοχή/συνεπένδυση των τραπεζών στη βάση 40% Δημόσιο, 60% τράπεζες, αλλά και της «ανακύκλωσης» των πόρων, εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους 2,225 δισ. ευρώ.

Εκτός από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται και το EquiFund II, καθώς στις 29 Μαρτίου λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), το οποίο -όπως και στο πρώτο (EquiFund I) που συστάθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020- θα είναι ο διαχειριστής του.

Ο αρχικός προϋπολογισμός (πόροι ΕΣΠΑ) του νέου Ταμείου είναι 200 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο των δύο υποταμείων εκτιμάται ότι θα διατεθούν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εντός του Απριλίου αναμένεται και η προκήρυξη του «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021-2027» συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης υπάγεται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ενώ έως τον Ιούνιο θα υπάρξει πρόγραμμα ενίσχυσης υφισταμένων ΜμΕ από τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».

ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα συσταθούν δύο Ταμεία με πόρους της ΕΑΤ και των τραπεζών, το «Ταμείο Δανείων» και το «Ταμείο Εγγυοδοσίας», που συνολικά εκτιμάται ότι θα χορηγήσουν 2,25 δισ. ευρώ δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης.

Το κάθε Ταμείο διαιρείται σε δύο υποπρογράμματα, τα οποία εστιάζουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και δανείων, όπως δάνεια επενδυτικού σκοπού ή κεφαλαίου κίνησης. Για τα δάνεια του Ταμείου Δανείων ποσοστό 40% που αναλογεί στην εισφορά της ΕΑΤ θα είναι άτοκο, ενώ για το υπόλοιπο 60% (τραπεζική συμμετοχή) θα υπάρχει διετής επιδότηση του επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης. Για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας που καλύπτει με εγγύηση το 70% ή το 80% του δανείου (ανάλογα με το υποπρόγραμμα), προβλέπεται διετής επιδότηση επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης στις επιχειρήσεις των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και 300 μ.β. στις υπόλοιπες περιφέρειες (λιγότερο αναπτυγμένες).

Επισημαίνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιχειρηματικό δάνειο μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ.

1)Ταμείο Δανείων

Τα υποπρογράμματα του Ταμείου Δανείων είναι τα εξής: Το υποπρόγραμμα 1 το οποίο περιλαμβάνει δύο επιμέρους επιλογές:

 ˜ Δράση 1.1: Επενδυτικά δάνεια από 20.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ με άτοκη χρηματοδότηση 40% και διετή επιδότηση επιτοκίου (3%) στο υπόλοιπο 60% μέσω Καθεστώτος Ενίσχυσης De Minimis, με διάρκεια αποπληρωμής από 5 έως 12 έτη, συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.

 ˜ Δράση 1.2: Επενδυτικά δάνεια από 20.000 έως 8 εκατ. ευρώ με άτοκη χρηματοδότηση 40% και διετή επιδότηση επιτοκίου (3%) στο υπόλοιπο 60% μέσω Καθεστώτος Ενίσχυσης ΓΑΚ – άρθρο 21, με διάρκεια αποπληρωμής από 2 έως 5 έτη συμπεριλαμβανομένης τυχόν περιόδου χάριτος έως 12 μήνες.

 Το υποπρόγραμμα 2, το οποίο θα χορηγεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού από 10.000 έως 500.000 ευρώ με άτοκη χρηματοδότηση 40% και μερική επιδότηση επιτοκίου (3%) στο υπόλοιπο 60% μέσω Καθεστώτος Ενίσχυσης De Minimis.

2)Ταμείο Εγγυοδοσίας

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας διακρίνεται σε δύο υποπρογράμματα/υποταμεία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επιλέξιμων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, διακρίνεται στο υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» στο οποίο περιλαμβάνονται οι ΜμΕ, και το υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» στο οποίο περιλαμβάνονται οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έως πέντε χρόνια λειτουργίας.

Το ποσοστό εγγύησης του Ταμείου σε κάθε επιλέξιμο δάνειο ανέρχεται στο 70% για τη «Γενική Επιχειρηματικότητα» και στο 80% για τα δάνεια του υποπρογράμματος «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων».

Και τα δύο υποταμεία χορηγούν δάνεια επενδυτικού σκοπού και κεφαλαίου κίνησης – ανακυκλούμενης πίστωσης. Το ύψος του δανείου επενδυτικού σκοπού από το υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα» μπορεί να κυμανθεί από 10.000 έως και 10 εκατ. ευρώ όταν επιλεγεί το καθεστώς του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) και από 10.000 έως 1,6 εκατ. ευρώ όταν επιλεγεί ο κανονισμός ήσσονος σημασίας (de minimis).

Αντίστοιχα, τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης – ανακυκλούμενης πίστωσης μπορούν να ανέλθουν έως και στις 500.000 ευρώ.

 Για το υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων» τα επενδυτικά δάνεια μπορούν να ανέλθουν έως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης – ανακυκλούμενης πίστωσης έως 200.000 ευρώ.

EquiFund II

Σε ό,τι αφορά το EquiFund, επίσης θα λειτουργήσουν δύο υποταμεία, τα οποία θα απευθύνονται σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης για επενδύσεις στους τομείς ζωής και υγείας, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική καινοτομία/επιχειρηματικότητα.

1) Life Sciences and Health Investment Fund (Ταμείο για επιστήμες της ζωής και της υγείας) με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω Ταμείο θα στοχεύσει στην ενίσχυση της αξιοποίησης του υπάρχοντος ερευνητικού και επιστημονικού τοπικού οικοσυστήματος, καθώς και στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Το Ταμείο αναμένεται να προσφέρει την απαραίτητη δυναμική στον τομέα μέσω της υποστήριξης με κεφάλαια των σχετικών επιχειρηματικών εγχειρημάτων (επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές, ιατρικών εργαλείων κ.λπ.) και να καλύψει το εντοπισμένο κενό της αγοράς ειδικά στα αρχικά επενδυτικά στάδια.

2) Sustainability and Social Impact Investment Fund (Ταμείο για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική καινοτομία/ επιχειρηματικότητα) με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω Ταμείο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση εταιρειών που εστιάζουν στις κοινωνικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναδεικνύεται πλέον ως προτεραιότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υποστηρίξει ομάδες που στοχεύουν στη δημιουργία μετρήσιμου κοινωνικού οφέλους (συμπεριλαμβάνοντας λύσεις σε κοινωνικά ή/ και περιβαλλοντικά προβλήματα) για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή ολόκληρη την κοινωνία, δημιουργώντας παράλληλα οικονομική δραστηριότητα για τους επενδυτές.

Ερευνώ – Καινοτομώ

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτώντας ερευνητικές πρωτοβουλίες επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών.

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να σχεδιάσουν το ερευνητικό τους έργο αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης: βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο του προγράμματος μπορούν να υποβάλλονται είτε από μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είτε από ομάδες επιχειρήσεων, είτε από συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς και αφορά τέσσερις εξειδικευμένους τομείς – άξονες οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
  2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
  3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
  4. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

Ενίσχυση υφισταμένων ΜμΕ Αύριο (μετά από δύο παρατάσεις λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς έως την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 7.600 αιτήσεις) λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις δύο δράσεις ενίσχυσης της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο θα υπάρξει και δράση προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ που θα χρηματοδοτηθεί από τα αδιάθετα κονδύλια του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είχε αρχικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο η αιτούμενη χρηματοδότηση από πλευράς ΜμΕ δεν ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι πόροι αυτοί να αξιοποιηθούν σε άλλο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr