Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια

Πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013
4 Απριλίου, 2017
Αύξηση προϋπολογισμού – ωφελουμένων σε τρία προγράμματα επιχειρηματικότητας
5 Απριλίου, 2017
Δείτε τα όλα

Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια

[:el]05/04/2017

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του καυτού ζητήματος των επισφαλών δανείων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ένα τρισ. ευρώ και αποτελεί το μεγαλύτερο «βαρίδι» στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ένωσης. Η κυβέρνηση της Μάλτας -που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχει ζητήσει την ανάληψη ενεργού δράσης, έτσι ώστε τα «κόκκινα» δάνεια να μην εξελιχθούν σε απειλή για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη, όπως επισημαίνεται σε έγγραφο εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βαλέτα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε σε ξεχωριστή επιστολή προς την προεδρία της Μάλτας ότι η υπηρεσία του θα συμβάλει στην κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων. «Δεδομένου του μεγέθους, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν πρόκειται να λυθεί μόνο του, ακόμη και στο πλαίσιο μιας οικονομίας σε ανάκαμψη» ανέφερε η προεδρία της Μάλτας στο σχετικό έγγραφο, που επικαλείται το πρακτορείο Βloomberg, όπως και την επιστολή Ντομπρόβσκις.

Τα επισφαλή δάνεια ανέρχονταν στο 5,1% του συνόλου των τραπεζικών δανείων στην Ε.Ε. στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, έχοντας μειωθεί 0,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα έναν χρόνο πριν, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και Ιταλία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά τοξικού χρέους, σύμφωνα με την ΕΒΑ. Στο έγγραφο υπενθυμίζεται στις χώρες-μέλη ότι η αβελτηρία και τα αργά βήματα μείωσης των «κόκκινων» δανείων σε ορισμένα κράτη-μέλη δημιουργούν συνθήκες «αβεβαιότητας και ανεπάρκειας». Πιο αποτελεσματικά πλαίσια θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ενίσχυση της αξίας του επισφαλούς χρέους, αναφέρεται στο έγγραφο. Οι υπεύθυνοι πολιτικής θα πρέπει να δώσουν κίνητρα για την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς για επισφαλή δάνεια.

Η μεγάλη διαφορά αποτιμήσεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών, καθώς και ζητήματα όπως η έλλειψη πληροφόρησης για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και η ανεπαρκής ρευστότητα στέκονται εμπόδια σε πιθανές συμφωνίες πώλησης επισφαλούς χρέους, αναφέρει η προεδρία της Μάλτας. Αυτά τα εμπόδια θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με την ενίσχυση της διαφάνειας και με κίνητρα για συμμετοχή των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα, αναφέρεται. «Η Κομισιόν είναι σε ετοιμότητα να συνεισφέρει άμεσα σε μια τέτοια στρατηγική» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Ντομπρόβσκις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΒΑ Αντρέα Ενρία έχει προτείνει τη σύσταση μιας πανευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, που θα αναλαμβάνει και διαχειρίζεται την πώληση των τοξικών δανείων. Μια τράπεζα επισφαλειών (bad bank) θα συνέβαλε στην ίδρυση μιας αγοράς για τέτοιου είδους δάνεια.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]