Νέα ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

Περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση στην “Δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ”
6 Αυγούστου, 2021
Οι εμβληματικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ
6 Αυγούστου, 2021
Δείτε τα όλα

Νέα ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις

06/08/2021

Το δεύτερο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς μετά τις πάγιες δαπάνες ξεκινά στο τέλος Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μετά το άνοιγμα της αγοράς, με στόχο να διασωθούν θέσεις εργασίας. 

Το μέτρο είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής από τους 40 στους 60 μήνες και του αναδρομικού κουρέματος του επιστρεπτέου ποσού από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, από 30% μέχρι και 50%. Αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να αποκτήσουν άμεσα ρευστότητα σε ύψος ως το 35% της συνολικής ενίσχυσης που πήραν από τους τρεις πρώτους κύκλους του βασικού μέτρου ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους μήνες της πανδημίας. 

Το νέο αυτό πρόγραμμα, μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το πρόγραμμα παγίων δαπανών. Το πρώτο, είναι το είδος της επιδότησης που θα ενισχύει έμμεσα τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, αντί ενός ποσού που πιστώνονταν π.χ. από την επιστρεπτέα προκαταβολή, θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό, για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως και σε αυτό των καλυπτόμενων παγίων δαπανών, θα προϋποθέτει (εκτός από την συμμετοχή στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής) η επιχείρηση να είχε αποδεδειγμένα το 2020 μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2019.

Δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι οι περίπου 25.000 επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν σωρευτικά το κριτήριο συμμετοχής στις επιστρεπτέες, το κριτήριο μείωσης τζίρου και το κριτήριο απασχόλησης και φυσικά έχουν χαμηλή ρευστότητα, πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να προχωρήσουν σε απολύσεις για να συνεχίσουν την λειτουργία τους. 

Όπως είναι φυσικό, οι επιχειρήσεις που θα προτιμήσουν την λύση της άμεσης ρευστότητας θα χάσουν το δικαίωμα της έκπτωσης κατά 50% στο κομμάτι των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Συνεπώς, όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1, 2, 3 σε 60 μήνες. Θα διατηρήσουν όπως την έκπτωση του 50%, για τις ενισχύσεις που έλαβαν στους επόμενους τέσσερις κύκλους, δηλαδή τις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7. 

Το προφίλ των δικαιούχων 

Οι δυνητικοί δικαιούχοι του μέτρου είναι επιχειρήσεις οι οποίες χτυπήθηκαν από την πανδημία, έχουν σήμερα πρόβλημα ρευστότητας και κινδυνεύουν, αν πάνε σε μια τράπεζα, να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη συνέχιση της δραστηριότητα τους. Ακόμη όμως και οι επιχειρηματίες που μπορούν να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση, θα πρέπει να σταθμίσουν αν θα μπορέσουν να αντέξουν την εξυπηρέτηση ενός δανείου για κεφάλαιο κίνησης με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 7%-8% διακινδυνεύοντας να μην τα καταφέρουν να το εξυπηρετήσουν αν η επιχείρηση τους δεν ανακάμψει έγκαιρα, έχοντας ως αντάλλαγμα την διατήρηση της έκπτωση του 50% για το σύνολο των επιστρεπτέων ή θα προτιμήσουν να στηριχτούν τώρα ενισχύοντας το τζίρο τους στο ενδιάμεσο, αποπληρώνοντας την οφειλή σε επιστρεπτέες προκαταβολές με τα επιπλέον έσοδα που θα έχει μετά την ανάκαμψη της επιχείρησης. 

Πηγή: Capital.gr