Μέχρι πότε θα μείνουν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα

Αυξάνονται οι χορηγήσεις αλλά και τα νέα κόκκινα δάνεια
27 Αυγούστου, 2021
ΤτΕ – Κόκκινα δάνεια: Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης
27 Αυγούστου, 2021
Δείτε τα όλα

Μέχρι πότε θα μείνουν χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα

27/08/2021

Το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους,  η μετά τον κορονοϊό συγκυρία και η βοήθεια από την ΕΚΤ,  θα διατηρήσουν τα επιτόκια δημόσιου δανεισμού στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή και χαμηλότερα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο κρίσιμα χρόνια.

Στην παρούσα φάση, το ελληνικό πενταετές ομόλογο διαπραγματεύεται με αρνητική απόδοση (-0,23% χθες) για περίπου δυο μήνες, ενώ και το 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση λίγο πάνω από το 0,6%.

Οι ιστορικά χαμηλές αυτές αποδόσεις είναι αποτέλεσμα του εξαιρετικά ευνοϊκού “προφίλ” του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής της χώρας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP). Το χρέος της γενικής κυβέρνησης παρά το ύψος του που φτάνει τα 352,5 δισ. ευρώ (204,5% του ΑΕΠ) θα πληρώσει φέτος τόκους μόνο 5,6 δισ. ευρώ. Μαζί με τις ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων που λήγουν και την κάλυψη του ελλείμματος, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ,  δηλαδή περίπου 10% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από πολλές αλλά χώρες εντός και εκτός της ΕΕ.

Οι πολύ χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν ξεπερνούν το 15% την επόμενη 20ετία,  τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία τρέχουν τα ¾ του χρέους που είναι τα δάνεια από την ΕΕ και η μακρά περίοδος αποπληρωμής που ξεπερνά τα 20 χρόνια για το σύνολο του χρέους,  καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο κατά κοινή ομολογία και του ESM (που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας) και του ΔΝΤ. 

Η συγκυρία του κορονοϊού, που οδήγησε στη δημιουργία του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στο οποίο περιέλαβε και την Ελλάδα,  έδωσε άλλη μια ισχυρή ώθηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων. H EKT, έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα 29,4 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργούν μια τεχνητή ζήτηση στην αγορά, πιέζοντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των ομολόγων.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συνέχιση του PEPP μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια μια σταδιακή φάση μείωσης αγορών που θα διαρκέσει ίσως και μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου. Μιλώντας στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν θύμισε ότι μέχρι και το τέλος του 2023 η Τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει σε ελληνικά ομόλογα. “Όταν δηλαδή κάποιος ελληνικός τίτλος που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ λήξει και πληρωθεί,  η Τράπεζα θα αγοράζει άλλους ίσης αξίας από την δευτερογενή αγορά .”

Περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων 

Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων αφού σε αυτή την φάση και για τα επόμενα δύο χρόνια, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις που απαιτούν ένα ευνοϊκό νομισματικό περιβάλλον για να ξεπεραστούν.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση,  δεν θα ακολουθήσει τις κινήσεις της FED στο πεδίο των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2023.

Η φημολογία για διπλή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το 2023 ή το 2024 βασίζεται στο ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, θα συνοδευτεί και από μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού.

Το ίδιο ορθολογική είναι και η απόφαση της ΕΚΤ να μείνει σταθερή στα μηδενικά επιτόκια ως το τέλος του 2023. Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και την ΕΕ συνεχίζεται να χαρακτηρίζεται συγκυριακή αφού ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού (ο πληθωρισμός χωρίς καύσιμα και εποχικά είδη) είναι ακόμη κοντά στη μονάδα. Επίσης η ΕΚΤ γνωρίζει καλά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε άλλη φάση του οικονομικού κύκλου σε σχέση με αυτήν των ΗΠΑ. Τούτο με δεδομένο ότι και πριν την κρίση του κροονοϊού, η ΕΕ “έπασχε” από στασιμοπληθωρισμό ενώ η ΗΠΑ αναπτυσσόταν. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Άλλωστε οι οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει ως “προαπαιτούμενα” για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την επαναφορά του χρέους σε πτωτική πορεία (αυτό θα αρχίσει το 2022), την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Πηγή: Capital.gr