Η “μάχη” των μέτρων στήριξης και τα 20 + 20 δισ. ευρώ από τα πακέτα ΕΣΠΑ

Μπόνους 500 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για τον Αναπτυξιακό Νόμο
21 Αυγούστου, 2020
Διακανονισμός-ανάσα για τους οφειλέτες – Όλα τα σενάρια για τις νέες ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία
21 Αυγούστου, 2020
Δείτε τα όλα

Η “μάχη” των μέτρων στήριξης και τα 20 + 20 δισ. ευρώ από τα πακέτα ΕΣΠΑ

21/08/2020

Αγώνας δρόμου για να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ούτως ώστε να καλύψουν μέτρα στήριξης που έχουν ήδη γίνει βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα επιταχύνεται ο σχεδιασμός του ισόποσου πακέτου 20 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα μέσα από το νέο ΕΣΠΑ ούτως ώστε να μπορέσουν να καλύψουν και εκ των υστέρων ανάλογες δαπάνες. Και τούτο δεδομένου ότι υγειονομική κρίση εντείνεται και οι ανάγκες για μέτρα στήριξης αυξάνονται.

Η κυβέρνηση, αντί για επενδύσεις σε υποδομές, επιδοτήσεις επενδύσεων και άλλες δράσεις μπορεί να ζητήσει την κάλυψη δαπανών για μέτρα στήριξης που έχουν γίνει ή που σχεδιάζονται (πχ επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολές κλπ). Υπό κάποιους γεωγραφικούς και άλλους όρους.

Έτσι περιορίζεται το δημοσιονομικό κόστος και μειώνεται το έλλειμμα στον Κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης δημιουργούνται νέα ταμειακά διαθέσιμα. Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 μέσω αναθεώρησης έχει εγκριθεί η κάλυψη από την ΕΕ δαπάνης περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση παράλληλα προχωρά στον σχεδιασμό για το νέο ταμείο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Το πλήρες νομικό του καθεστώς ακόμα δεν είναι γνωστό (εκκρεμεί η έκδοση των κανονισμών που θα πρέπει να εγκριθούν και από το Ευρωκοινοβούλιο). Ωστόσο, η πολιτική απόφαση επιτρέπει σε έναν βαθμό και  την ένταξη δαπανών που συνδέονται με τη κρίση και όχι με την φάση της ανάκαμψης (δράσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο του 2020 και μετά).

Η κυβέρνηση περιμένει επιπλέον χρηματοδότηση και από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Απρίλιο του 2020. Πιο συγκεκριμένα από το σχέδιο SUREπου καλύπτει δράσεις στήριξης της απασχόλησης αναμένονται πάνω από 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Επίσης, ένεση διαθέσιμων αναμένεται να αποτελέσει και το πακέτο “δόσεων” των 640 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της επόμενης (8ης) αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς μετά-προγραμματικής εποπτείας. Πρώτο βήμα βεβαίως είναι να εκδοθεί θετικό πόρισμα εντός του Σεπτεμβρίου από τους θεσμούς για την τρέχουσα 7η αξιολόγηση.

Όσον αφορά τα δάνεια του ESMαπό τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πάρει έως 3,7 δισ. ευρώ, είναι διαθέσιμα έως και το 2022. Ωστόσο, οι πρώτες κινήσεις αναμένεται να γίνουν από άλλα κράτη  του ευρωπαϊκού Νότου.

Η πορεία των υγειονομικών δεδομένων αναμένεται να εξεταστεί τις επόμενες μέρες, με στόχο να αποφασιστεί το δημοσιονομικό και το ταμειακό περιθώριο που υπάρχει για το επόμενο πακέτο στήριξης. Αναλόγως βέβαια και των αποφάσεων που θα ληφθούν σε υγειονομικό επίπεδο. Παράλληλα επιχειρείται και να τονωθεί η αγορά με την πληρωμή των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες.

Πηγή: Capital.gr