Με ρυθμό σημειωτόν ο πτωχευτικός

Πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
27 Ιανουαρίου, 2022
Προς αποτροπή 5.000 πλειστηριασμοί
27 Ιανουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Με ρυθμό σημειωτόν ο πτωχευτικός

28/01/2022

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός του νέου πτωχευτικού νόμου, με στόχο τη συνολική ρύθμιση οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο νοικουρικών και επιχειρήσεων.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του νέου πτωχευτικού, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξωδικαστική διευθέτηση του χρέους, υποβλήθηκαν συνολικά 43.795 αιτήσεις. Από αυτές, οι 15.027 προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου (των οφειλετών) χωρίς να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Άλλες 28.141 έχουν προχωρήσει σε άρση του απορρήτου και έχουν φτάσει στο στάδιο της άντλησης στοιχείων από τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ώστε να ξεκινήσει η εξωδικαστική διευθέτηση με τους πιστωτές.

Από το σύνολο των 43.795 αιτήσεων, μόνο 627 αιτήσεις οριστικοποιήθηκαν το 2021 προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και να προστατευθούν οι οφειλέτες από πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες. Όμως, σχεδόν από αυτές τις αιτήσεις, οι οφειλέτες ζήτησαν την ακύρωσή τους λίγο πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, είτε για τεχνικούς λόγους, είτε για να προσθέσουν εγγυτή.

Το σημείο αυτό, δηλαδή του εγγυητή, αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο που καθυστερεί τη διαδικασία του πτωχευτικού. Και αυτό σχετίζεται κυρίως με την άρνηση του εγγυητή ή κάποιου από τους εγγυητές να συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Έτσι, είτε ακυρώνονται είτε απορρίπτονται κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Συνολικά, ακυρώθηκαν ή απορρίφθηκαν κατά το 2021 περίπου 250 αιτήσεις από τις 627 που οριστικοποιήθηκαν.

Από αυτές που προχώρησαν, δηλαδή 393, μόνο 50 κατέληξαν σε ρύθμιση. Οι 145 βρίσκονται στο στάδιο διμερούς διαπραγμάτευσης με το δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ). Οι άλλες 23 έχουν ψηφίσει αρνητικά οι τράπεζες και διαχειριστές δανείων, κυρίως εξαιτίας της μη συναίνεσης του εγγυητή για άρση απορρήτου και συνεπακόλουθα αδυναμία ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πηγή: Capital.gr