Λύση στο στεγαστικό και μέσω τραπεζών

Εξωδικαστικός – Νέα ρύθμιση: Stop στον πλειστηριασμό αν ο οφειλέτης πληρώσει ως το 10%της οφειλής του
9 Φεβρουαρίου, 2024
Κόκκινα δάνεια: Γκάζωσε ο εξωδικαστικός – Το μεγάλο στοίχημα και οι επιδόσεις του Ιανουαρίου
9 Φεβρουαρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Λύση στο στεγαστικό και μέσω τραπεζών

9/2/2024

Άνοιγμα των κλειστών ακινήτων των πιστωτικών ιδρυμάτων – Στο τραπέζι βραχυχρόνιες μισθώσεις, «χρυσή βίζα»

Διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για την αξιοποίηση των δεκάδων χιλιάδων ακινήτων που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχό τους και νέα μέτρα τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τη «χρυσή βίζα» ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το μείζον στεγαστικό πρόβλημα της χώρας

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ στην επικαιρότητα το φλέγον θέμα της στέγασης, καθώς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης. H διαπίστωση από την πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία «λείπουν» από την αγορά περισσότερα από 210.000 ακίνητα, υποχρεώνει την κυβέρνηση να προετοιμάσει μέτρα κυρίως στην αύξηση της κατεύθυνσης προσφοράς. Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή γίνεται την ώρα που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο μηδενισμού του φόρου ακινήτου για τα κλειστά ακίνητα που θα ενοικιαστούν με μακροχρόνιες μισθώσεις για τουλάχιστον μια τριετία. Ο υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση, ωστόσο είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα είναι σήμερα έτοιμη -και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο- να δώσει την οριστική απάντηση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να καταγράψει τους λόγους για τους οποίους παραμένουν χιλιάδες ακίνητα κλειστά. Επειδή ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργήσει ιδιοκτήτες δύο ταχυτήτων -αυτούς που ήδη διαθέτουν τα ακίνητά τους για ενοικίαση και επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος έως και 45% και αυτούς που θα προχωρούν τώρα σε μίσθωση και θα απαλλάσσονται του φόρου-, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση. Άλλωστε, δεν είναι διαπιστωμένο ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο παραμένουν χιλιάδες ακίνητα εκτός αγοράς είναι το φορολογικό βάρος. Εκτός από τους ιδιώτες, δεκάδες χιλιάδες ακίνητα τα οποία παραμένουν κλειστά έχουν περιέλθει -τα περισσότερα μέσω των πλειστηριασμών- στην κατοχή των τραπεζών. Εκτιμάται ότι καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχει περισσότερα από 4.000-5.000 ακίνητα, που παραμένουν κλειστά για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και η διαδικασία, αλλά και το κόστος που συνεπάγεται η αποκατάσταση αυθαιρεσιών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της προσφοράς, δρομολογούνται επαφές για την αξιοποίηση και αυτών των ακινήτων.

Πάντως, κοινή είναι η διαπίστωση ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών δεν προχωρεί ικανοποιητικά, καθώς οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνουν αδυναμίες οι οποίες οδηγούν τη συντριπτική πλειονότητα των πλειστηριασμών να βαίνουν άγονοι. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματιστεί από την κυβέρνηση:

1.Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Στην τελική εφαρμογή του, το αρμόδιο υπουργείο Οικογένειας θα ενσωματώσει και την προκαταβολή επιδότησης ώστε το πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστικό. Προβλέπει την επιδότηση εργασιών ύψους έως 10.000 ευρώ με ποσοστό 40% (δηλαδή μέγιστη επιδότηση 4.000 ευρώ), με αντάλλαγμα την ενοικίαση του αποδεδειγμένα κλειστού ακινήτου για τρία χρόνια.

2.Στο «μέτωπο» της φορολογικής πολιτικής δημοσιεύεται το αμέσως επόμενο διάστημα η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τους όρους χορήγησης έκπτωσης φόρου έως 16.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας. Μετά την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή, εκτός από τη δαπάνη για την εργασία, θα αναγνωρίζεται και η δαπάνη για τα υλικά με συγκεκριμένη αναλογία όμως ως προς τη συνολική δαπάνη (30%). Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του παγώματος της επιβολής ΦΠΑ στις ανεγέρσεις νέων οικοδομών μέχρι το τέλος του 2025 ώστε να μην υπάρξει αιτία ανάσχεσης στην οικοδομική δραστηριότητα.

3. Στο πακέτο των ήδη δρομολογημένων προγραμμάτων εντάσσεται και αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής, το οποίο θα τρέξει με τη διάθεση ακινήτων που κατέχει το Δημόσιο σε ιδιώτες προκειμένου να αναλάβουν την ανέγερση και να διαθέσουν μέρος της δομημένης επιφάνειας για τη στέγαση δικαιούχων. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στις πρωτοβουλίες για τη «χρυσή βίζα» και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 δρομολογήθηκε η εφαρμογή του νέου νόμου (υποχρέωση σύστασης επιχείρησης για όσους ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση) εξετάζεται αν θα πρέπει να υιοθετηθούν και μέτρα περιορισμού του αριθμού των ενοικιάσεων ειδικά σε περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες. Αντίστοιχα, για τη «χρυσή βίζα», το πλαίσιο παραμένει συνεχώς υπό εξέταση, καθώς η διατήρηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ σε αρκετές περιοχές της χώρας εκτιμάται ότι απορροφά προσφορά ακινήτων, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στις τιμές τους.

Μεγάλο το έλλειμμα κατοικιών και πού αποδίδεται

Όπως είχε επισημάνει η μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, σήμερα από την αγορά λείπουν πάνω από 212.000 ακίνητα, ένα έλλειμμα που προέρχεται από: ˜ τη δραματική μείωση της οικοδόμησης νέων κατασκευών την τελευταία δεκαετία (μόλις 155.000 κατοικίες), ˜ τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών (197.000) και ˜ την έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που έχει «δεσμεύσει» 170.000 κατοικίες. Σύμφωνα με τη μελέτη της τράπεζας, την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν 155.000 νέες κατοικίες, ενώ η ζήτηση έφτασε τις 367.000 κατοικίες (197.000 νέα νοικοκυριά συν 170.000 βραχυχρόνιες μισθώσεις). Επίσης, η ύφεση της οικονομίας και οι φόροι επί των ακινήτων οδήγησαν σε μείωση κατά 5% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, από 77,2% που ήταν το 2010 σε 72,8% το 2022. Το έλλειμμα προσφοράς έναντι ζήτησης, που ανέρχεται σε 212.000 κατοικίες, έχει δημιουργήσει μια σωρευτική αποτίμηση των τιμών κατοικιών 14% πέρα και πάνω από την αύξηση που δικαιολογεί το επίπεδο ανάπτυξης των εισοδημάτων, επισημαίνει η μελέτη. Δεδομένου δε του μεγέθους του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, οι ρυθμοί αύξησης των τιμών των κατοικιών αναμένεται να μετριαστούν, αλλά όχι να περάσουν σε αρνητικό πρόσημο.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr