Η Κομισιόν και το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Aλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας
24 Νοεμβρίου, 2015
Κούρεμα «κόκκινων» δανείων από την Κομισιόν
27 Νοεμβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Η Κομισιόν και το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

[:el]27/11/2015

Πρόβλημα με τις τράπεζες δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και η απόδειξη είναι τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ιταλία (αναδιάρθρωση τραπεζών) αλλά και τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν πολύ σύντομα στην Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λίγες εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ η Οδηγία BRRD για το bail – In στην Ευρώπη.

Όι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης βιάζονται να ρυθμίσουν καταστάσεις με τράπεζες των οποίων η κεφαλαιακή κατάσταση δεν θα αντέχει στο ευρωσύστημα μετά την 1/1/2016 καθώς τότε τίθενται σε εφαρμογή τόσο οι ρήτρες της Οδηγίας που αφορά την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών – και ιδιαίτερα της ρήτρας του λεγόμενου κουρέματος (bail-in) – όσο και του νέου Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Τραπεζών, που θα αρχίσει να λειτουργεί επίσης από την 1/1/2016. Ο μηχανισμός αυτός  θα έχει υπό τη εποπτεία του και ένα Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης  Τραπεζών που στην τελική του φάση θα διαθέτει 55 δις Ευρώ.

Ο μηχανισμός αυτός, που έχει ήδη εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες ως  μια ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ, αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Συμπληρώνει την αρχιτεκτονική που εγκαινίασε ο νέος ρόλος της ΕΚΤ ως επόπτη των συστημικών τραπεζών υπό των Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών.

Το κρίσιμο είναι οτι θα αποφασίζει στο εξής για μια πλειάδα ζωτικών θεμάτων που αφορούν την εξυγίανση των τραπεζών και αγγίζουν τα συμφέροντα των μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών των τραπεζών.

Σε ένα διεθνές συνέδριο που έγινε πριν λίγες μέρες στο Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας τέθηκαν επι τάπητος οι τελευταίες αλλαγές στις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς τράπεζες επ’ ευκαιρία της δημοσίευσης από τον Βρετανικό εκδοτικό οίκο Edward Elgar Publishing του συγγράμματος Research Handbook on Crisis Management in the Banking Sector.

Στην μελέτη αυτή συνεργάστηκε μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων [καθηγητών, τραπεζιτών, δικηγόρων, οικονομολόγων] εξειδικευμένων στα θέματα διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων σε διαφορετικές Ηπείρους [Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία] και αυτό γιατί τα θέματα αφορούν καίρια τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίου βεληνεκούς. Αξιοπρόσεκτο είναι οτι στο συνέδριο υπήρξε σημαντική παρουσία Κινέζων καθηγητών και τραπεζιτών καθώς και Βρετανών, Αμερικανών,  Ολλανδών, Γερμανών κ.α.

Τα θέματα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και κυρίως του νέου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Τραπεζών ανέπτυξε ο Γιώργος Ζαββός, Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες που είναι… συνυπεύθυνος για το συγκεκριμένο τμήμα της μελέτης. Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στο Κινέζικο Τραπεζικό Σύστημα εξέθεσε ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Κίνας, καθηγητής Qingjiang Kong. Όσο για τα θέματα που απασχολούν την Μεγάλη Βρετανία μίλησε και ο καθηγητής Paul Durban. Ορισμένα ειδικά θέματα ανέπτυξαν οι Ολλανδοί καθηγητές  και ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Εποπτών της Βασιλείας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας, κ. Wellinck .

Ο κ Ζαββός υποστήριξε την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την αναγκαιότητα υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εγγύησης των Καταθέσεων για τον οποίον έγινα οι σχετικές ανακοινώσεις χθες και θα απασχολήσει το Κολέγιο των Επιτρόπων της Κομισιόν σήμερα. Ο Μηχανισμός αυτός σύμφωνα με τον εισηγητή αρχικά θα μπορούσε να συσταθεί ως μηχανισμός αντασφάλισης που θα καλύπτει ελλείψεις των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Ο μηχανισμός αυτός στην συνέχεια θα μετατραπεί σε ένα μηχανισμό πλήρους συνασφάλισης. Το αμερικανικό μοντέλο του FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές συνέργειες από την θέση υπό την ίδια στέγη του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης και του Ευρωπαϊκού Συστήματος εγγύησης των καταθέσεων. Ανέδειξε όμως παράλληλα και την αχίλλειο πτέρνα του σημειώνοντας οτι θα είναι σκόπιμο στο άμεσο μέλλον οι ευρωπαϊκές αρχές να διευκρινίσουν το θέμα του ποιος θα είναι εγγυητής των δυο αυτών ταμείων σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν μια μείζονα συστημική κρίση και οι πόροι τους απομειώνονται επικίνδυνα.

Και ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός; Η απάντηση που έδωσε είναι ότι μέχρι να υπάρξει Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών είναι αναγκαίο ο μηχανισμός του ESM να αποτελέσει τον δανειστή τελευταίας προσφυγής αυτών των δυο ταμείων έτσι ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και κυρίως αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης των κρίσεων.

Ωστόσο κατέληξε ότι “η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν  αν δεν υπάρξει Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Ένωση και οι δυο δεν μπορεί να είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα αν δεν υπάρξει Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση”.[:]