Γ. Σταθάκης: Εντατική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ. Πριν το καλοκαίρι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Νέο πρόγραμμα JEREMIE για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3 Απριλίου, 2015
Αύξηση 29,5% στην αγορά αυτοκινήτων τον Μάρτιο.
8 Απριλίου, 2015
Δείτε τα όλα

Γ. Σταθάκης: Εντατική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ. Πριν το καλοκαίρι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

6/4/2015

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στον ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και ανακοίνωσε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα είναι έτοιμος πριν από το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Ο αναπτυξιακός νόμος θα έρθει πριν από το καλοκαίρι. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του παλιού αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος είχε πολλά θέματα σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να έχει μπλοκάρει – και η ουρά των επενδυτών είναι μεγάλη. Ο νέος νόμος θα δίνει έμφαση στη μεσαία επιχειρηματικότητα και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, θα αξιοποιεί την εμπειρία από τους προηγούμενους νόμους, ενώ θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί είναι: η ενσωμάτωση των νέων κατευθύνσεων της Ε.Ε. για ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, η αξιοποίηση της εμπειρίας των προηγούμενων ετών ότι οι πόροι του αναπτυξιακού μπορούν πράγματι να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Πρόκειται για ένα νέο, μοντέρνο, επενδυτικό δίκαιο, που θα ενσωματώνει την εμπειρία της κρίσης και θα είναι απολύτως συμβατό με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.”

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, επανέλαβε ότι κύριο μέλημα είναι η διαφάνεια, η προστασία των εθνικών πόρων και η εξυγίανση των προγραμμάτων. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

“Αρχικά να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση – αντιθέτως η απορροφητικότητα είναι υψηλή, στο επίπεδο του 90%. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου και της Γ.Γ. ΕΣΠΑ εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων. Η διαδικασία αυτή κινείται σε τρεις άξονες: στον εντοπισμό των ανενεργών έργων και την απένταξή τους, στον καθορισμό των έργων που θα πρέπει να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ και στην επιτάχυνση των υφιστάμενων έργων, με στόχο να προσεγγίσουμε το 100% στις αρχές του δ’ τριμήνου.”

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός προέβλεψε επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες, εμφανίστηκε σίγουρος για την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων μέσα στο 2016, ξεκαθάρισε ότι θα καταργήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικής νομοθεσίας για τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη.